KrFU-lederen: Abortsaken er ikke noe ultimatum

Det har aldri vært noe ultimatum å få endret abortloven, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som sier seg fornøyd om saken kommer på forhandlingsbordet.

Tønnessen var blant dem som trakk fram Erna Solbergs (H) løfte om at hun var villig til å diskutere abortloven som et viktig argument for å forhandle med de borgerlige framfor venstresiden om regjeringsmakt.

- KrF har en historisk mulighet for gjennomslag på noen av våre viktigste hjertesaker, skrev ungdomspartilederen blant annet i et innlegg i Stavanger Aftenblad, samme dag som veivalget skulle avgjøres på landsmøtet.

- Det er ikke noe ultimatum og det har det aldri vært. Men vi har blitt lovet at det skal på forhandlingsbordet, og jeg forventer at vi prater om det, sier hun til NTB nå.

- Ikke avgjørende

- Det Erna viste oss, var en forståelse for våre viktigste saker, framholder hun, men tilføyer at abortsaken ikke var avgjørende for hennes valg av side.

Tønnessen deltok fredag på KrFs landsstyremøte, der partiets forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad får innspill til kravlista før forhandlingene med de borgerlige regjeringspartiene.

KrFU-lederen mener det viktigste er å fjerne det hun omtaler som det diskriminerende elementet i loven, og at man jobber for å redusere aborttallene på andre måter.

Tønnesen mener det ikke er noen forskjell på hvordan hun selv, Ropstad eller Høyre snakker om disse spørsmålene nå og før landsmøtet for en uke siden.

I spørsmålet om tvillingabort, eller fosterreduksjon, sier Tønnessen at det viktigste er at avgjørelsene tas i en nemnd. I dag kan kvinner selv avgjøre om de vil få utført inngrepet dersom de ber om det før uke tolv i svangerskapet.

- Høye forventninger

Sentralstyremedlem og fylkespolitiker Karin Bjørkhaug fra Trøndelag mener det er skapt veldig høye forventninger til at partiet skal få gjennomslag for endringer i abortloven.

- Abort er en viktig sak, men jeg er opptatt av å vektlegge substans, og da mener jeg reduserte aborttall er viktig, sier hun til NTB, og nevner abortforebyggende tiltak og at man tilrettelegger samfunnet for mennesker med Downs syndrom.

- Men nå er det den inngangen som er valgt, sier hun, med henvisning til diskusjonen om 2c-paragrafen.

Hun mener denne saken var viktig for at mange landet på blå side og at forhandlingene nå må levere på det.

- Vektlegge kvinnens situasjon

Ropstad opplyser at KrF i utgangspunktet ønsker å fjerne hele paragrafen.

- Vi vil at det ikke bare er barnets egenskaper som avgjør, men at man vektlegger kvinnens situasjon når saken diskuteres i nemnda, sier han til NTB.

- Er det et mål for deg at endringene i abortloven skal føre til færre aborter?

- Jeg tror at det vil endre holdninger, og sammen med andre viktige tiltak, enten det er bedre pleiepengeordning, koordinatorer for familiene, tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne eller familien, tror jeg det vil vise et rausere samfunn der det er plass til alle. Forhåpentlig vil det gjøre det lettere for flere å bære fram barn, sier han.

Ropstad vil også forby muligheten til å gjennomføre fosterreduksjon.

- Altså et totalforbud?

- Ja, fram til tolvte uke, svarer han, men tilføyer at man skal kunne ta hensyn til helsemessige kriterier.

Ropstad påpeker at partiet nå skal diskutere hvilke krav de skal fremme i forhandlingene, men avviser at han vil stille noe ultimatum.

På spørsmål om han har skapt for store forventninger, svarer Ropstad at han tror det er mulig å oppnå ting med Høyre og at det ikke hadde vært mulig med Arbeiderpartiet.

(©NTB)

Leder Martine Tønnessen i Kristelig Folkepartis Ungdom mener abortlovens paragraf 2c er diskriminerende og vil gjerne endre på den, men sier det ikke er noe ultimatum. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nestleder og forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad sier KrF ikke stiller noe ultimatum før forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...