KrFU-lederen vil ikke tvinge noen

KrFU og KrF Kvinner vil la sine 24 delegater stemme fritt når det ekstraordinære landsmøtet i KrF avgjør partiets veivalg 2. november.

Fem av ungdomspartiets tolv delegater til det ekstraordinære KrF-landsmøtet støtter partileder Knut Arild Hareides forslag om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Nå sier KrFU-leder Martine Tønnessen til NTB at hun ikke vil tvinge noen til å stemme for sitt syn, som er å søke regjeringsmakt med dagens Høyre-Frp-Venstre-regjering.

- Et flertall på vårt landsmøte vedtok at vi bør søke mot Solberg-regjeringen. Jeg mener at det forplikter våre delegater. Men dette må hver enkelt selv finne ut av. Jeg kan ikke sitte på toppen og tvinge noen til å stemme for det jeg mener, sa Tønnessen på vei inn til KrFs sentralstyremøte torsdag.

Ingen tradisjon

Heller ikke de tolv delegatene fra KrF Kvinner vil møte med bundet mandat.

- Nå diskuteres binding alle steder. Men vi har ikke noen tradisjon for det, sier KrF Kvinners leder Ann Kathrine Skjørshammer til NTB.

KrF Kvinner velger sine tolv delegater under sitt landsmøte 20. og 21. oktober.

- Mange er for å søke forhandlinger med regjeringen Solberg først. Selv står jeg på det synet, både ideologisk og saksmessig. Og jeg er overrasket over at vi ikke diskuterer saker mer. Etter valgkampen ble det påpekt at vi snakket for lite om saker. Men fortsatt er vi der at vi bare snakker om samarbeid, sa Skjørshammer før torsdagens sentralstyremøte.

Rydde i prosessen

Partileder Knut Arild Hareide sier det er opp til fylkeslagene og de øvrige delegasjonene om de vil binde sine delegater til det ekstraordinære landsmøtet eller ikke.

- Ledelsen ønsker en åpen, ærlig og demokratisk prosess. Den skal vi forberede i dag. Vi skal klargjøre hvilke vedtak som skal behandles, og det har vært klart fra første dag at det er tre alternativer som vil ligge på bordet. Nå skal vi rydde slik at det ikke blir diskusjon om prosessen. Men det tydelige rådet som partiledelsen har gitt, ligger til grunn, sa han utenfor partikontoret i Oslo sentrum torsdag.

Rekkefølgen tema

Hareide sier at stemmerekkefølgen mellom de tre alternativene - Støre, Solberg eller fortsette i opposisjon - er tema for sentralstyret.

- Det står på dagens agenda. Sentralstyret innstiller til landsstyret, så det kommer ikke noe budskap fra dagens møte, sier Hareide.

Innstillingen fra sentralstyremøtet blir ikke offentlig før landsstyret har behandlet saken, får NTB opplyst. Når det skal skje, er det ennå ikke tatt stilling til.

Nestleder Olaug Bollestad, en av dem som ønsker å ta KrF inn i Solbergs regjering, sier at partiledelsen har gitt et tydelig råd om at partiet bør ta et veivalg.

Verken hun eller Hareide har særlig mye til overs for den tredje vei, lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og stortingsrepresentant Steinar Reiten, om at KrF bør fortsette som et «konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak».

Frykter splittelse

Tidligere leder i Nord-Trøndelag KrF, Johannes Sandstad, frykter at kampen om partiets veivalg vil føre til splittelse og tapt oppslutning.

- Stortingsgruppen er splittet, sentralstyret er splittet, landsstyret er splittet, og medlemmene er langt mer splittet enn det du kunne få inntrykk av her, sa han til NTB etter at flertallet på møtet i Trøndelag KrF onsdag kveld støttet Hareides linje.

Slike vurderinger kan ligge til grunn for at hver fjerde lokallagsleder ifølge NRK mener at KrF bør fortsette som opposisjonsparti. Men Hareide hevder at han ikke frykter noen splittelse.

- Jeg er ikke overrasket over NRKs undersøkelse, og hadde nesten ventet et større tall. Nå sier tre av fire at de har forstått budskapet fra partiledelsen. Og vi er helt enige om at det ikke er klokt å forbli i opposisjon, sier Hareide til NTB.

(©NTB)

Lederen for KrF Kvinner Ann Kathrine Skjørshammer (t.v.) og KrFU-leder Martine Tønnessen på vei inn til sentralstyremøtet i KrF torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad ville ikke mene noe om binding av mandater til det ekstraordinære landsmøtet da de var på vei inn til torsdagens sentralstyremøte på partikontoret torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...