Kulturminneplan-oppstart

KULTURMINNEPLAN: Det er enhetsleder Marion Baum for kulturarbeid i Flekkefjord kommune som har varslet oppstart av planarbeid for kulturminneplan for kommunen. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Vest-Agder fylkeskommune ber Riksantikvaren bidra med 100.000 kroner til kulturminneplan for Flekkefjord.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2019 kl 16:01

Søknaden fra fylkeskommunen ble nylig sendt på bakgrunn av en prosjektbeskrivelse som kommunen har laget for å komme i gang med å lage en kulturminneplan.

Det er enhetsleder Marion Baum for kulturarbeid i Flekkefjord kommune som har varslet oppstart av planarbeid for kulturminneplan for kommunen.

Viktig

Flekkefjord kommune går i gang med utarbeidelse av en kulturminneplan for å få et godt og relevant verktøy for å sikre kulturminner, og finne gode måter å formidle vår kulturarv på.

«Kommunen har ikke kulturminneplan fra før, men jobber en del med kulturminnearbeid innen landbruk, byutvikling og reiseliv. Dessuten finnes flere aktører i Flekkefjord som har private arkiver eller melde inn dokumenter til offentlig registrering. Arbeidet er fram til nå ikke samkjørt, og i den forstand ikke systematisert. Mange kulturskatter av eldre og nyere historie er ikke registrert, og ikke kjent for et større publikum.», opplyser Baum i varselet om planarbeid der kommunen ber om innspill innen 4. mars 2019.

Spennende historie

Flekkefjord har en spennende historie med industri og næring, så vel som land- og havbruk. Disse kulturmiljøer ønsker kommunen nå å verne som en felles kulturarv.

Planen skal foreta en beskrivelse av hva og hvordan kommunen ønsker å kartlegge
egistrere kulturminner, strategier for å forvalte kulturarven, og hvordan kommunen ønsker å formidle kulturarven.

Mange temaer

Planen skal behandle flere temaer. Noe av det som listes opp som aktuelle temaer er kulturmiljøer med underkapittler som by- og tettsteder som Hollenderbyen eller Bakke, jordbruk/landskap som gårdene Li, Dåtland, Kleppe, Håland eller gårdsanlegg på Sandvand, industriområder som fiskeriindustri i Åna-Sira og på Hidra eller tilvirkningsindustri i Flekkefjord. Det fjerde området er naturelement med kulturhistoriske verdi som Brufjellhålene eller ferdselsveier/stier i området Kvanvik - Dåtlandstrand.

Andre viktige områder i planen er kirke, kirkesteder og gravplasser, tekniske og industrielle kulturminner som Aarenes lærfabrikk, krigsminner som forsvarsanlegg på Hågåsen/Hidra, infrastruktur som byens allmenninger eller Flekkefjordbanen.

Også sjøfart og kystkultur og erneverdige enkeltminner som Christoffer Beers hus og Bakke lensmansgård nevnes. Det gjør også minner som muntlige fortellinger om livet, «storytelling», typisk lokale tradisjoner, stedsnavn, musikk og håndverkstradisjoner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...