Leder: Hvor blir det av hydrogen-satsingen?

Enova gir støtte til utbygging av hydrogenstasjoner. Foto: ENOVA

BYGGINGEN AV et nasjonalt nettverk av fyllestasjoner for hydrogenbiler skulle begynne i 2017. Det var regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Vens...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2018 kl 15:02

BYGGINGEN AV et nasjonalt nettverk av fyllestasjoner for hydrogenbiler skulle begynne i 2017. Det var regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre enige om i 2016. Det landsdekkende nettverket av hydrogenstasjoner har latt vente på seg. Det er merkelig når man vet at i stedet for eksos og CO2 slipper hydrogenbiler ut vanndamp.

PRODUKSJON AV hydrogen krever elektrisitet. Sammenlignet med elbiler, har hydrogenkjøretøyer mye større rekkevidde. Hydrogen har derfor blitt presentert som en del av løsningen, ikke bare for personbiler, men også for tungtransport, busser, taxinæringen, skip og jernbane.

KANSKJE ER hydrogen et av de største prosjektene kommunene her i regionen burde gå sammen om de nærmeste årene. Da er det ikke først og fremst fyllestasjoner, men produksjon vi tenker på. Med store kraftknutepunkt og til tider mye overskuddskraft har næringsaktører mulighet for å bygge en stor kraftkrevende hydrogen-industri som kan produsere når prisene er på det mest gunstige.

HYDROGENPRODUKSJON KAN gjøre at noe av all den fornybare kraftproduksjonen i regionen kan omdannes til «kjemisk lagret energi». For ett år siden viste studier fra IFE og SINTEF at hydrogenproduksjon ved norske småkraftverk kan være lønnsomt. Når Statnett har begynt å regne på om det kan være lønnsomt å bytte ut kullkraftverket på Svalbard med hydrogen produsert av vindkraftverk i Finnmark bør investorer, politikere, næringssjefer og næringsliv våkne for mulighetene de naturlige forutsetningene gir i vår region.

FYLKESPOLITIKERNE HAR bestemt at det skal lages en ny Lister-plan. Kanskje hydrogenproduksjon i Lister bør stå langt oppe på ønskelisten over hva som bør få stor støtte og drahjelp i årene som kommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...