DAGENS LEDER: Nedgangstider skaper nytenkning

Arkivbilde av et hode laget med sveiseapparat.

FOR NOEN uker siden inviterte SpareBank1 SR-Bank til frokostmøte, der vårens konjunkturbarometer ble presentert for inviterte næringslivsledere. Barom...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2018 kl 07:58

FOR NOEN uker siden inviterte SpareBank1 SR-Bank til frokostmøte, der vårens konjunkturbarometer ble presentert for inviterte næringslivsledere. Barometeret er relativt nøyaktig, fordi det baserer seg på intervjuer med bedriftslederne selv - og krysskontrolleres mot faktiske regnskapstall og annet tallmateriell som banken henter inn. Og konklusjonen denne våren er klinkende klar: Aldri tidligere er det presentert en konjunkturrapport med så positivt innhold som det banken har gjort nå for Sør- og Vestlandet. Etter traurige år skal det igjen spire og gro.

SEKS AV ti bedrifter i regionen venter vekst. For de oljerelaterte bedriftene er optimismen enda større; der venter syv av ti vekst og to av tre planlegger å ansette flere folk i år. Banken anslår nå at det kan bli skapt 10.000 nye jobber i regionen i 2018. Vi må tilbake til gullårene rett før oljeprisfallet, altså årene 2013 og begynnelsen av 2014, for å finne tilsvarende optimisme. Og det i seg selv er interessant. På det tidspunktet virker det som om alt skulle vokse inn i himmelen. Og som så ofte tidligere: Vi ble tatt på sengen av det dramatiske oljeprisfallet.

DET SKAPTE store problemer - og mange bedrifter måtte nedbemanne og noen gikk konkurs. I vårt eget distrikt har krisen fått store konsekvenser for enkelte. Bedrifter som Halvorsen Offshore måtte nettopp melde oppbud, Simek sliter ennå med å få inn nye kontrakter og Aeron måtte omorganisere. Andre har nærmest ubemerket gått gjennom krisen. Mange lokale bedrifter har tilpasset seg virkeligheten - og de aller fleste har kommet gjennom de seneste årene helskinnet - om enn noe slankere.

FOR ALLE som rammes direkte eller indirekte av slike kriser oppleves dette som svært dramatisk. Når husholdningenes inntektskilder forsvinner, ja da gjelder det å holde hodet kaldt. Men for noen av disse som mistet sine jobber i oljebransjen, ble det anledning til å tenke nytt, tenke annerledes - og kanskje etablere egen virksomhet eller omskolere seg til et annet yrke. Nedgangstider skaper nytenkning - og nettopp det har en egenverdi i seg selv. Å være innovative og tenke annerledes, være kreative og våge fordrer likevel at noen finansierer det. Der har både bankene og offentlige støtteordninger et ansvar.

PÅ SAMME måte som en krise ofte er selvforsterkende, kan optimisme og fremtidstro være like viktig - og kanskje viktigere. Når man bytter ut negativt prat med optimisme og tro på fremtiden, da skjer det noe med både enkeltmennesker og hele lokalsamfunn. En positiv konjunkturrapport vil stimulere til kreativitet og skaperkraft - og det kan skape positive ringvirkninger.

I 2009 LAGET Agder den første rosa næringslivsavisen som en seksjon to til den vanlige avisen. Hensikten er å gi et innblikk i det rike næringslivet som finnes i vår region, samtidig som vi vet at en omtale i seg selv kan skape stolthet blant ansatte og i lokalsamfunn. Vi har et svært mangfoldig næringsliv i vår region. Det er nye og gamle bedrifter som alle er med på den lokale verdiskapningen - og som bidrar til fellesskapet på mange vis. Interesserte eiere - ofte lokale, er viktig for at bedriftene skal utvikle seg og tenke nytt når konjunkturene svikter.

LISTERREGIONEN ER spennende. Men like spennende som selve næringslivet, er infrastrukturen omkring. Kampen for en firefelts motorvei mellom Kristiansand og Stavanger har vært intens - og den er viktig for at det fortsatt skal spire og gro i vår lokale oase. På samme tid må vi passe på at den nye veiforbindelse ikke gjør Lister til en korridor for gjennomfart, men til en proaktiv region der folk vil leve, bo og arbeide.

Kristen Munksgaard

Redaktør i Agder

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...