Legger frem frivillighetserklæring

UT PÅ TUR: Flekkefjord og Oplands Turistforening er blant de somjobber aktivt for å få med flere barn og unge på tur. Kommunen lover å bidra til mer samarbeid med lag og foreninger. Foto: AndreKJØP BILDE

En arbeidsgruppe legger nå frem en erklæring som politikerne skal ta stilling til.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Flekkefjord kommune inngikk våren 2017 en avtale med Frivillighet Norge for å få bistand til å utvikle en frivillighetspolitikk. Som ledd i denne avtalen ble det 14. mars 2017 gjennomført et seminar hvor det møtte 70 personer som representerte nærmere 50 ulike lag og foreninger i Flekkefjord kommune. Seminaret ble organisert som en kafedialog, hvor hensikten var å innhente innspill fra frivillige lag og foreninger. Det kom inn en rekke innspill som Frivillighet Norge har bearbeidet i en rapport.

Denne rapporten ble lagt til grunn for det videre arbeidet med å utarbeide en frivillighetserklæring for Flekkefjord kommune. For et år siden ble det nedsatt en arbeidsgruppe bestående av representanter fra administrasjonen, politisk valgte representanter og frivillige lag og foreninger. Arbeidsgruppen fikk i oppdrag å utarbeide forslag til Flekkefjord kommunes frivillighetspolitikk.

Arbeidsgruppe

Egil Normann Eek (Ap) og Anne-Margrethe Larsen (V) ble oppnevnt som politiske deltakere i arbeidsgruppen. I tillegg til de politisk oppnevnte representantene har arbeidsgruppen bestått av: Maja Elise Kongevold (FOT og Miniparken), Svein Grønsund (LHL), Nils Henrik Jensen (Røde Kors), Silje D. Gilje (Flekkefjord svømmeklubb og folkehelsekoordinator), Elisabeth Birkeland (Sira Bygdekvinnelaget), Randi Margrethe Mathiasdatter Larsen (Den Norske kirke), Thomas Olsson (Kommunens kontaktperson for nærmiljø og idrett), Inger Marethe Egeland (Kommunalsjef helse og velferd) og Marianne Hafte (leder av frivilligsentralen og leder av arbeidsgruppen).Innspillene som kom i dialog og høring var en blanding av konkrete innspill til selve erklæringen, samt gode tips og råd til gjennomføring og tiltak. Enkelte av innspillene har blitt innarbeidet i forslag til frivilligerklæring, mens andre tas med i videre arbeid med de ulike tiltakene.

Fire hovedområder

På bakgrunn av «oversikt over helsetilstanden i befolkningen» har det blitt pekt på fire områder hvor Flekkefjord kommune og frivilligheten har et stort potensial for å «løfte i fellesskap». Dette er: Helsefremmende arbeid, integrering, barnefattigdom og utenforskap/ensomhet.

Tiltak og plan

Tiltaksoversikten viser mangfoldet og bredden i aktiviteter som frivillige lag og foreninger har i Flekkefjord og hvor viktig disse aktivitetene er for enkelt individer og for samfunnet. Det er et mål at tiltaksoversikten kan bli et nyttig verktøy for å koordinerer samarbeidet mellom frivillige lag og foreninger og mellom frivillige lag og foreninger og kommunen. Videre vil tiltaksoversikten kunne være et utgangspunkt for prioriteringer av områder for prosjektsøknader og felles tiltak.

Frivillighetserklæringen skal bidra til mer forutsigbarhet og langsiktighet i samspillet mellom kommunen og frivillig sektor.

Gjennomføring:

 • Felles årlig møte mellom Frivillig sektor, kommune og politikere i mars.
 • Flekkefjord kommune sitt felles kontaktpunkt for lag og foreninger er Flekkefjord Frivilligsentral.
 • Samarbeid med frivillighet, vurderes tatt inn som eget tema i tertialrapporter og/eller årsrapporter
 • Etablere et system som kan oppdatere oversikt over lag og foreninger i Flekkefjord kommune.
 • Kommunen vil gjøre informasjon om tilskuddordninger som gjelder frivillig sektorlett tilgjengelig.
 • Kommunen vil tegne abonnement på Tilskuddsportalen i 3 år- evalueres årlig
 • Kommunen vil legge til rette for kurs i søknadsskriving en gang årlig i november
 • Kommunen vil bidra med kompetanseheving på tema som spilles inn til Frivilligsentralen fra frivillig sektor.
 • Kommunen skal sikre at ansatte har kompetanse til å ta imot og samarbeide med frivilligheten, samarbeid med frivilligheten som tema på enhetsledersamlinger.
 • Kommunen vil legge til rette for at frivillige organisasjoner som ønsker å være en ressurs og bidra til å løse samfunnsoppgaver, kan inngå avtaler om samarbeid.
 • Kommunen vil legge til rette for at enkeltpersoner som ønsker å bidra, får være en ressurs i å løse samfunnsoppgaver.
 • Kommunen vil sammen med frivilligheten se på utfordringer som er i nærmiljøet, og lage en oversikt over aktuelle aktiviteter som kan bidra til kommunens satsningsområder innen folkehelse.
 • Årlig arrangement der man hedrer frivilligheten
 • Frivilligsentralen og kommunen vil bidra med å dele gode historier og prosjekt på sosiale media og hjemmeside.
 • Frivilligsentralen publiserer månedens forening på kommunens hjemmeside
 • Kommunen vil legge til rett for at frivillige organisasjoner får tilgang til tilpassede og gode lokaler
 • Ordningen «Fritidsbanken» videreføres og utvides som et lavterskel tilskudd til lag og foreninger i arbeidet med å forebygge utenforskap
 • Driftstilskudd til lag og foreninger og tilskudd til arrangementer skal være forutsigbare og søknadsprosessene skal være enkle.
 • Tilskuddsordninger skal digitaliseres innen 2020

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...