Liker ikke avløpspriser som løper løpsk

SA NEI: Rolv Guddal (Ap) mener den nye hovedplanen for vann- og avløp i Sirdal gir alt for høye årsgebyr for innbyggerne. Han påpekte i kommunestyret et alternativ med økte tilkoblingsavgifter, men fremmet ikke noe konkret forslag. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Rolv Guddal (Ap) og resten av partiet gikk mot den nye hovedplanen for vann- og avløp i Sirdal, men hadde ingen andre forslag.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Prognose for vann og avløpsgebyrer i Sirdal viser at avløpsregningen kan stige fra 4300 til 7600 kroner i året på få år. Det skyldes blant annet at renseanlegget på Handeland skal takle dobbelt så mye kloakk som før, og derfor nå bygges ut for totalt 30 millioner kroner.

- Det som er hovedårsaken til gebyrøkingen er pågående og planlagte investeringer, samt økte rentekostnader. Økningen på årsgebyrene kan reduseres ved å for eksempel øke tilkoblingsavgiftene, forklarte enhetsleder Frank Haughom for teknisk drift i Sirdal da planen ble lagt frem før jul.

Stemte mot

- Vi kan ikke være med på at avgifter løper løpsk på denne måten. Vi stemmer derfor mot denne hovedplanen, sa Rolv Guddal da planen ble behandlet av kommunestyret i forrige uke.- Rolv Guddal satt som utvalgsleder for teknikk da det tidligere ble lagt frem en plan med 100 millioner mer i investeringer enn den planen som legges frem nå. Da ville det virkelig løpt løpsk, sa Øystein Tjørhom (H).

- Det er mulig å innrette dette på en annen måte ved å heve tilkoblingsavgift fremfor å øke årsgebyr. Det lå inne i den forrige planen, svarte Guddal.

- Da vil jeg minne om at tilkoblingsavgiftene er relativt høye fra før med priser opp til 90.000 kroner. Det stod ikke noe i den forrige planen om at dette skulle endres, påpekte Tjørhom.

- Det står i saksfremlegget at det går an å redusere årsgebyrene på den måten, sa Guddal.

- Ja, det er mulig, men da må det komme noen forslag på bordet, fremholdt Tjørhom.

Vedtatt

- Dette er vel en hovedplan. Fordeling av tilkoblingsavgift og årsgebyr kan vi komme tilbake til senere, opplyste Lars Audun Fodstad (Sp).- Vi vedtar gebyrer år for år, men dreiningen mot høye årsbegyrer er gjort. Spørsmålet er om det er innbyggerne som skal betale eller utbyggere av nye hyttefelt, sa Guddal, før kommunestyret mot Arbeiderpartiet sine seks stemmer vedtok den nye hovedplan for vann og avløp som styrende for planlegging og utbygging av VA-nettet i Sirdal. Vedtaket innebærer at hovedplanens tiltaksliste og investeringsplan er retningsgivende for fremtidig utbygging av VA-nettet.

På grunnlag av antall enheter som kommuneplanen åpner for, og en planhorisont for hovedplan for vann og avløp på 30 år, må vann- og avløpsnettet i Øvre Sirdal, nord for Handeland renseanlegg dimensjoneres for ca. 80 nye abonnenter pr år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...