Listhaug postet terrorbilde uten tillatelse - nå vil hun gjøre opp for seg

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) manglet tillatelse til å bruke terroristbildet i Facebook-angrepet mot Arbeiderpartiet. 

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) manglet tillatelse til å bruke terroristbildet i Facebook-angrepet mot Arbeiderpartiet. 

- Dette synes jeg er flaut for min del. Jeg har kjøpt og ordnet sikkert hundrevis av bilder. Dette er første gangen noe slikt har skjedd, skriver Sylvi Listhaug politiske rådgiver Espen Teigen på Facebook.

Bildet viser en gruppe maskerte og bevæpnede, mørkhudede menn og har påskriften «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Det har skapt voldsom debatt, og Listhaug har fått betydelig kritikk for påstandene om at Ap ikke tar nasjonens sikkerhet på alvor.

Nå viser det seg at bildet er brukt uten at verken hun eller hennes rådgivere har skaffet seg de nødvendige tillatelsene til det av rettighetshaverne eller kjøpt bildene etter gjeldende regler. Det er det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) som eier bildet.

I Norge er det NTB som har rettighetene til det.

Verken NTB eller AP

- At Sylvi Listhaug som justisminister laster ned og publiserer et bilde uten tillatelse, viser bare hvor viktig det er å forfølge slik ulovlig bruk av bilder, sier redaktør for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger.

Listhaug har verken kreditert fotograf eller rettighetshaver i Facebook-posten - stikk i strid med NTBs retningslinjer og gjengs praksis.

- Bildet er brukt uten tillatelse. Vi representerer AP i Norge. Vi kan ikke se at det er lastet ned i vår base, så det er ikke solgt fra oss. Så vidt jeg har klart å bringe på det rene, er bildet heller ikke formidlet til Sylvi Listhaug fra AP internasjonalt, sier Dorthellinger.

Vil gjøre opp for seg

Fremskrittspartiet var tirsdag ettermiddag i kontakt med NTBs kommersielle avdeling for å gjøre opp for seg. Det bekrefter Teigen overfor NTB.

- Bildet er av terrorister i terrororganisasjonen al-Shabaab. Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder. Jeg tok derfor på eget initiativ kontakt med NTB/Associated Press tidligere i dag for å få en avklaring om det er egne rettigheter i Norge for dette bildet. Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang til NTB, sier Teigen.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...