Livsglede gir nedgang i bruk av medisiner

KATTER OG HØNER: Leder Merethe Birkeland forteller ansatte ofte bruker dyr for å berolige istedenfor medisiner. Beboer John Mikkelsen er veldig glad i dyrene. Foto: Anette LarsenKJØP BILDE

Lund omsorgssenter har redusert utgiftene på medisiner med nesten én halv million kroner. Årsaken er livsglede.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2018 kl 14:51

I september i 2016 viste regnskapet til omsorgssenteret at utgiftene på medisiner lå på 580.000 kroner. Ett år senere hadde det sunket til 175.000. Leder Merethe Birkeland forteller det er flere årsaker til det.

- Én hovedårsak er at vi satte oss som mål om å bli livsgledehjem. Med det har vi endret på en rekke rutiner. Nå er vi mye mer bevisste på å se pasientenes behov og å stimulere sansene for å berolige dem, forteller Birkeland til Agder.

Forebygge

I november skal omsorgssenteret ha en ny gjennomgang av tallene. Lederen sier hun er spent på hvordan det ser ut da.

- Generelt har vi pasienter som bruker lite medisiner, og vi har en god lege som sjekker at pasientene ikke får unødvendige medisiner. Men det har helt klart en sammenheng med livsgledekonseptet, forteller Birkeland, som sier det er veldig fantastisk at de kan se effekten av å ha blitt livsgledehjem så tydelig.

- Ansatte har blitt mer bevisste på å forebygge annerledes når en pasient er urolig. Tidligere var det mer vanlig bare å gi beroligende medisiner. Nå kan vi for eksempel hente ut en kanin eller ta inn katten for å roe ned personen.

Til stede

Omsorgssenteret opplever også mindre uro blant pasientene på kvelden og natten.
- Etter at vi flyttet middagen til klokken 16 har pasientene fått i seg mye mer næring og de har blitt mettere. Særlig pasienter med demens spiste lite før, og det gjorde at de ble urolige om kvelden og ble gitt medisiner, sier sykehjemslederen.

Nå ser de ansatte i tillegg pasienter som er mye mer til stede og våkne.

- I tillegg smiler de mye mer, og det er veldig koselig å se. De er mye mer med på ting og aktiviteter som vi arrangerer, forteller hun.

Turer

Med reduksjonen i utgifter har omsorgssenteret nå muligheten til å bruke midlene på arrangementer eller opplevelser som kommer beboerne til gode.
- Mandag skal vi ha en sommerfest, og på tirsdag reiser vi på tur til Dyreparken i samarbeid med demensforeningen. Det er aktiviteter som kan vi bruke midler på, i tillegg har vi muligheten til å ha med ekstra ansatte hvis det skal arrangeres en tur, sier hun.

Se til lund

Tirsdag var Olaug Bollestad, leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, på besøk på sykehjemmet. Hun var meget imponert over hva de har fått til.
- Jeg er veldig opptatt av at hele mennesket skal bli ivaretatt og det opplever jeg at de gjør her. Her er det ikke fokus på at pasientene er gamle og syke, men de er opptatt av å se resten. Det ligger det en stor verdighet i, sa nestlederen i KrF.

Hun synes det er utrolig at sykehjemmet har klart å redusere medisinbruket så kraftig. Nå håper hun de andre kommunene i Rogaland også ser hva de går glipp av.

- Livsgledehjemmet har tydelig hatt stor påvirkning i Lund. Bare tenk på de større kommunene med flere sykehjem og den gevinsten de kan få, sa hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...