Lokal forankring og sterk miljøprofil

FDS: Hidraferjen skal ha årlig vedlikehold på Green Yard, Foto: AndreKJØP BILDE

Verksted, lokal forankring og sterk miljøprofil var sentrale poenger da Hans Jørgen Fedog i Green Yard presenterte planene for Kvina Verft. Nå er Hidraferja inne for vedlikehold.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2018 kl 10:42

Onsdag var Green Yard invitert til rådhuset i Kvinesdal for å nærmere beskrive planene til formannskapet.

Det er tidligere kjent at Green Yard ønsker å benytte området til å resirkulere og hugge opp skip og rigger, men foran formannskapet fikk Fedog anledning til å gå nærmere i detaljene på hva planene innebærer.

Ifølge Fedog blir Green Yard på Kvina Verft unikt i sin kategori. Ingen andre kan gjør den jobben innendørs, som igjen har en kraftig miljøgevinst i forhold til andre alternativer der mer skjer utendørs og i vannet.

- Vi blir det grønneste opphuggingsalternativet i bransjen, fremholder Fedog.

Vi skal gjennomføre det aller meste innendørs. Vi tar inn båter - skjærer de i seksjoner, uten å bruke gass, for unngå brannfare. Vi skal ikke påføre de ansatte mer belastning enn aller mest nødvendig. Det blir lite støy og det blir effektivt, tilføyet han.

Verksted

Fedog kunne i sin presentasjon påpeke at det forventes stor aktivitet på Kvina Verft, dersom de får de nødvendige godkjenninger for å etablere industrien der.
- Dårlige tider i næringen gjør at det vil være bruk for flere brukte skipsdeler. Det er altfor mange båter i forhold til behovene, det gjør at flere opphugginger vil trengs fremover. Cirka 40 båter må ut til vinteren for at vi skal få balanse, informerte han, og påpeker at det er tall fra markedsanalyser i offshore-næringen.

I tillegg til å drive med opphugging planlegger Green Yard et verksted der de kan montere det gamle utstyret og fikse båter.

- Vi har vært i kontakt med oppdrettsnæringen og ferjenæringen lokalt - der fikk vi umiddelbart gode tilbakemeldinger på planene. Dette vil også gi en spennende arbeidshverdag for våre ansatte.

I gang

Green Yard er faktisk allerede i gang med verkstedet.
- Vi er så heldige at vi allerede er i gang med en jobb og er veldig glad for at FDS har gitt oss tilliten og kommet til oss for årlig vedlikehold, hvor vi blant annet fikser kjørelemmen til ferjen, motorskifte og generell oppmaling av ferjen. Dette er oppdrag vi ønsker mer av og intet oppdrag er verken for lite eller for stort av denne typen. Vi skal kunne tilby alt av vertstjenester fremover, sier Fedog til Agder.

Kompetanse

Fedog ser med stort potensial på den lokale arbeidskraften. Han sier selskapet trenger personer med sterk maritim kompetanse, som han beskriver er veldig viktig når man skal reversere en båtbyggeprosess.
- Det er gode folk i området - vi er en sterk, maritim region. Det er viktig å ta vare på.

Han sier at det planlegges å ansatte 10-15 umiddelbart, men at det fort kan stige. Green yard ønsker å sysselsette, og har stor tro på eget potensial og behov for arbeidskraft.

Lokal ringvirkning

For kommunen kan etableringen av ny næring på verftet gi positive ringvirkninger.Fedog forteller at Green Yard er i dialog med renovasjonsselskapet Netland & Sønner for å ta imot avfall selskapet ikke har bruk for.

Green Yard har avtale med Kvinesdal Sparebank, og vil dermed få en lokal økonomisk forankring. Fedog nevner i tillegg at de vil benytte seg av lokale transportselskaper, taubåter, skipsagenter, ingeniører og leverandører.

Dette var til stor glede fra formannskapets representanter, og både Trine Nilsen Klungland (Ap) og Per Erik Røgenes (H) påpekte viktigheten av dette.

Status

Green Yard venter fremdeles på respons fra fylkesmannen, men det har likevel vært mye aktivitet på planleggingsfronten.Slik oppsummeres status pr. nå:

  • Leiekontrakt er inngått med verftseier.
  • Har fått den første verkstedsjobben for reparasjonsdelen av virksomheten.
  • Selskapet har startet prosessen med ansettelser. Syv er så langt ansatt til en verksted-jobb som pågår nå.
  • Green Yard har startet klargjøring for å ta imot det første skipet til resirkulering.
  • Snart bestilles klippe- og håndteringsverktøy.
  • Green Yard har startet dialog med aktører i markedet for utrangerte skip og rigger for mulige prosjekter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...