Borch (Sp): - Mæland gjør Troms og Finnmark til en slagmark

Kommunalminister Monica Mæland (H) sier hun verken kan eller ønsker å overta sammenslåingen av Finnmark og Troms. Det er en ansvarsfraskrivelse, mener Sp.

Kommunalminister Monica Mæland (H) sier hun verken kan eller ønsker å overta sammenslåingen av Finnmark og Troms. Det er en ansvarsfraskrivelse, mener Sp.

Fylkestinget i Troms vedtok fredag at de ikke vil starte arbeidet med sammenslåingen så lenge Finnmark ikke vil delta i arbeidet. I stedet ønsker Troms-politikerne at Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar arbeidet med de formelle prosessene som trengs for å slå sammen de to fylkene. Fredag ettermiddag sier kommunalminister Monica Mæland klart nei til dette ønsket.

- For det første har jeg ikke lovhjemmel til å overta disse oppgavene. For det andre har jeg heller ikke noe ønske om å overta en prosess som jo handler om å flytte oppgaver fra staten og ut til fylkeskommunene, sier Mæland til NTB fredag.

I stedet inviterer Mæland til dialog i et forsøk på å komme videre i prosessen som et stort flertall i de to nordligste fylkene ikke ønsker.

- Hun tar ikke situasjonen på alvor

Stortingspolitiet Sandra Borch (Sp) var fredag til stede under debatten i fylkestinget i Troms, og hun er lite imponert over Mælands reaksjon på vedtaket.

- Dette er en ansvarsfraskrivelse fra Mæland og regjeringen. Mælands tilsvar viser at hun ikke tar situasjonen på alvor. Ved å legge ansvaret på fylkene vil hun gjøre Troms og Finnmark til en politisk slagmark i mange år framover, sier Borch og viser til at det er umulig for Troms å gjennomføre en fellesnemnd uten at Finnmark deltar.

I juni ble det klart at Finnmark fylkesting ikke vil utnevne medlemmer til fellesnemnda som skal gjennomføre sammenslåingen mellom de to fylkene. Nemnda skulle bestå av 19 medlemmer fra Troms og 9 fra Finnmark. Mæland har hevdet at Troms kan ta kontroll over nemnda alene, noe Ap-politiker Synnøve Søndergaard på fylkestinget mener blir absurd.

- Det blir som en barnefordelingssak uten to parter. Det er umulig for oss å ha en dialog med oss selv. Her er det to parter, og Finnmark har vært helt tydelig på at de ikke vil gå inn i en fellesnemnd. Løsningen kan ikke ligge hos Troms alene, men må ligge hos statsråden, sier hun.

Inviterer til dialog

I fylkestingets vedtak fredag ber Troms-politikerne Mæland peke ut valgstyre og kalle inn til et konstituerende fylkesting neste høst.

Mæland inviterer i stedet fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) fra Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms til et møte på sitt kontor mandag 20. august. I invitasjonen heter det at hun vil «snakke om hvordan dere kan arbeide videre med å gjennomføre sammenslåingsvedtaket».

- Jeg vil blant annet si at selv om man lokalt er rivende uenig i vedtak som er fattet av Stortinget, så er dette en lovpålagt oppgave. Jeg har gjort det jeg kan for å få prosessen i gang. Fylkeskommunene er best tjent med å utforme den nye fylkeskommunen selv, sier Mæland til NTB.

Uenig om loven

Påstanden om at de to nordlige fylkene nå gjør noe ulovlig, er skivebom, mener Søndergaard:

- Stortinget har ikke opptrådt lovlig i denne saken. Flere av landets fremste jurister stiller spørsmål om dette er i henhold til lovverket.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes omtaler hele saken som en komedie i en melding til NTB fredag. Han betegner vedtaket om sammenslåing som lovstridig og forventer at saken sendes tilbake til Stortinget for ny behandling.

Borch varsler at Sp vil ta saken tilbake Stortinget når det åpner i oktober.

- Politikerne i Troms og Finnmark mener alvor i denne saken. Hva skal Mæland gjøre hvis representantene ikke møtes? spør hun.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpixStortingsrepresentant for Troms, Sandra Borch (Sp), betegner statsråd Monica Mælands svar på Troms fylkestings vedtak fredag som en ansvarsfraskrivelse.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...