Mye tunnelarbeid til sommeren

Esktra belysning og sikkerhetsutstyr er noe av det som må på plass også i de nye tunnelene som her i Ravneheitunnelen. Foto: Svein Løvland (arkivfoto)KJØP BILDE

Både Ørneheitunnelen og Bukksteintunnelen på fylkesvei 43 og Ravneheitunnelen på fylkesvei 465 skal oppgraderes og ferdigstilles innen høsten 2018.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Det er planlagt sikkerhetsoppgradering av Ørneheitunnelen og Bukksteintunnelen på fylkesvei 43 og Ravneheitunnelen på fylkesvei 465. Disse blir utlyst våren 2018 for ferdigstillelse høsten 2018, opplyser fylkesrådmannen i sin årsrapport for 2017.

Avtalen om utbedring av fjellveien mellom Kvinesdal og Hægebostad viser seg å ha en stor ekstrakostnad.

Det var klart definert hva bompengene i den såkalte Listerpakken skulle brukes til av veiprosjekter og hvor mye som kunne tas inn i bompenger totalt.Underveis ble imidlertid Listerrådet og fylket enige om å bruke noen millioner ekstra på utbedring og asfaltering av fylkesvei 760 fra Moi i Kvinesdal til Kjellingland i Hægebostad. I bytte skulle fylkeskommunen få legge inn oppgradering av tunnelene mellom Farsund og Lyngdal. Det viser seg at dette kan komme til å koste mange millioner og at det slett ikke blir nok til alle prosjekter som bompengeprosjektet skulle løse.

Se også: Ravneheitunnelen på fv 465 som ble åpnet i 2009 holder ikke mål i forhold til sikkerhetsforskriftene og må oppgraderes

Sendes på anbud etter påske

- Anbud for oppgraderingen av elektronikk og annet utstyr i disse tunnelene blir sendt ut etter påske. Vi har derfor ikke noen sum for hvor mange millioner dette blir, men vi vet at tunneloppgradering er dyrt, forklarte samferdselssjef Vidar Ose til Listertinget nylig.
- Vi må be Lyngdal kommune om å få fortgang på planleggingen av gang og sykkelveien langs Agnefestveien slik at vi også får oversikt over kostnadene til dette prosjektet. Bompengeproposisjonen gir oss rett til å ta inn en viss mengde penger. På slutten av 2019 når vi denne grensen. Det betyr at det er flere prosjekter som ikke blir fullfinansiert. Det er sørgelig, men pengene strekker ikke alltid til.

Oppgradering etter tunnelsikkerhetsforskriften gjelder tunneler over 500m. Det dreier seg i regionen her om:

  • Fv. 43 Ørnheitunnelen
  • Fv. 43 Bukkesteintunnelen
  • Fv. 465 Ravneheitunnelen
  • Fv. 465 Lerviktunnelen
  • Fv. 42 Gåsehellertunnelen.

Det er stor variasjon i hva som må gjøres av tiltak i de ulike tunneler. Det spenner fra stor oppgradering i Gåsehellertunnelen og til mindre tiltak som i Ravneheitunnelen.
Det har tatt tid å komme i gang med disse arbeider da det har vært noe uklart hvilke tiltak som skal utføres, og godkjenning av planer for dette. Dette er imidlertid nå klart og Statens vegvesen går ut med anbud på tunnelene i Listerpakken (fylkesvei 43 Ørnheitunnelen, fylkesvei 43 Bukkesteintunnelen og fylkesvei 465 Ravneheitunnelen)
Tunneler på fylkesvei 43 går ut på eget anbud etter påske som totalentrepreise. Fylkesvei 465 Ravneheitunnelen og Lerviktunnelen skal lyses ut senere i 2018. For Lerviktunnelen må kostnader dekkes utenfor Listerpakken.

Gåsehellertunnelen har havnet bakerst i køen hos fylkeskommunen og Statens vegvesen.

Brukte mye i Farsund

Aktiviteten på Listerpakken er knyttet til ferdigstillelse og overtakelse av fylkesvei 43 gjennom Farsund sentrum. Anlegget er et stort løft både trafikksikkerhetsmessig, fremkommelighetsmessig og estetisk. Prosjektet hadde oppstart i januar 2016. I 2017 ble det gjennomført støyisolering av 34 boliger langs anlegget i følge med ferdigstillelsen. Fv 43 har vært stengt og trafikken ble i mellomtiden ledet på smale omkjøringsveier gjennom Farsund sentrum. Sluttoppgjør for prosjektet ferdigstilles i 2018.
Se også: 34 boliger har fått utført støytiltak.

Ordførerne i Lister har vært samlet til ordførerutvalg. Der ble de blant annet enige om å be samferdselssjef Vidar Ose i Vest-Agder fylkeskommune om å komme med et notat i tilknytning til mulige løsningsmodeller for resterende veiprosjekter i «Listerpakken» og eventuelt vurdere behovet for en Listerpakke II.

Agnefestveien
Nye løsninger rundt fylkesvei 656 Agnefestveien reguleres av Lyngdal kommune, med formål å sikre myke trafikanter på Hogganstien. Reguleringsplan er ikke ferdigstilt og årsprognosen ble derfor nedjustert ettersom det ikke kunne gjennomføres byggearbeider i 2017. Trafikksikkerhetstiltak i Grønndokka er ferdigstilt og sluttoppgjøret pågår.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...