«Nei til sex i rundkjøringer»

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NTB / SCANPIXKJØP BILDE

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen er ikke like begeistret for alle slags russe-knuter...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2018 kl 15:16

– Russetid og russefeiring er over oss igjen. Et kjærkomment og sikkert vårtegn. Ungdom feirer «friheten» etter tretten års skolegang. En fortjent feiring, fastslår vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen i en kronikk til alle landets aviser.

– De aller fleste tenker tilbake på russetida som en morsom og lykkelig tid. En fase er omme og det skal feires før livets forpliktelser tar tak. Russeknuter hører med. Det utvises stor fantasi for å sette russen på morsomme og til dels krevende prøver. Sett fra et «voksent» ståsted, påkaller nok noen av knutereglene ordene tåpelig og merkelig i hjernen, men det er jo ment som et uttrykk for fest og moro.

Opphold ved og i rundkjøringer er trafikkfarlig

Vegdirektøren forteller at han en lørdag morgen leste et stort oppslag I «Ringsaker Blad» om knutereglene for russen ved Ringsaker videregående skole. Ikke mindre enn 100 regler! De fleste med et klart humoristisk innslag.

– Det er helt sikkert morsomt ment med regel 34 om at russen kan få; Bilde av Miljøgata i lua dersom han/hun har sikker/beskyttet sex i/ved alle tre rundkjøringene fra Shell til Jafs. Det gjelder nok også regel 65 som sier; Bit av skiltet: Sitt sammen med andre medruss i en rundkjøring og ha et skilt hvor det står «En tut, en skål!». Så også regel 67; Seigmann: Løp naken over Mjøsbrua, forteller Moe Gustavsen.

– Dette er offentlig blotting, som kan føre til bot. Alle forstår at å ferdes i og ved rundkjøringer er trafikkfarlig. Det er kanskje ikke farlig for løperen å være uten klær på brua, men de som kjører kan jo få en vel stor overraskelse ved å se nakne mennesker på brua og helt glemme at de kjører bil, påpeker Moe Gustavsen.

Noe fint å tenke tilbake på

– Jeg har i min jobb også noen andre oppgaver som gjør at jeg ikke har rukket å se igjennom alle landets russeregler. Men jeg føler meg nokså sikker på at det ikke bare er på Ringsaker rundkjøringer er med. Vi finner nok også bruvarianten mange steder, tror Moe Gustavsen.

– Jeg vil nødig framstå som gledesdreper eller som tante Sofie. Men kjære russ; ved Ringsaker er det 97 andre knuteregler å velge blant. Det tror jeg sikkert er tilfellet også ellers i landet. Kos dere, feir russetida, og sørg for at det blir en glad tid å tenke tilbake på. Dropp bilde av Miljøgata, Seigmann og Bit av skilt, men sats gjerne på regel 38; Fastnøkkel: Lever russebilen/bussen på gratis russebilkontroll hos Statens vegvesen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...