Norge forlenger grensekontroll med seks måneder

Norge forlenger grensekontrollen på ferjekaier med seks måneder, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Han mener terrorfare gjør dette nødvendig. 

Norge forlenger grensekontrollen på ferjekaier med seks måneder, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Han mener terrorfare gjør dette nødvendig. 

Kontrollen gjelder ferjer som kommer til Norge fra Danmark, Sverige og Tyskland.

- Norge er i likhet med Tyskland, Frankrike, Østerrike og Danmark bekymret for terrortrusselen i Europa og den fortsatte tilstedeværelsen av mange migranter med uavklart identitet i Schengen-området. Vi vil derfor fortsatt ha personkontroll på indre Schengen-grense også etter 11. november, sier Amundsen.

Kontrollen skal i utgangspunktet fortsette som i dag, men kan utvides til flyplasser og landegrenser hvis situasjonen tilsier det.

Ny begrunnelse

Norge innførte grensekontrollen i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015, med hjemmel i artikkel 29 i grenseforordningen for Schengen-området. Den offisielle begrunnelsen har vært manglende kontroll på EUs yttergrense i Hellas.

I mai kunngjorde EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos at han ikke ville tillate flere forlengelser av denne formen for grensekontroll.

Norge går derfor over til artikkel 25 og 27 i grenseforordningen som hjemmel. Disse paragrafene åpner for midlertidig grensekontroll når det oppstår alvorlige sikkerhetstrusler.

Den juridiske ommøbleringen er nødvendig for å kunne fortsette med kontrollen når dagens regime utløper den 11. november.

Trosser Brussel

Også Danmark, Frankrike og Tyskland har varslet at de vil fortsette med sine kontroller.

Det skjer til tross for press fra EU-kommisjonen for å få avviklet kontrollene. Avramopoulos har advart Schengen-landene på det sterkeste mot å misbruke regelverket slik at grensekontrollen i praksis blir permanent. Normalen skal nemlig være fri ferdsel mellom landene i Schengen-området.

- Schengen må bevares. Vi har alle et ansvar for dette, sa Avramopoulos i september.

- Hvis Schengen dør, er jeg redd det vil være begynnelsen på slutten for Europa, advarte han.

Ministermøte i Luxembourg

Beslutningen om forlengelse kommer dagen før et ministermøte i Luxembourg der Schengen-landene skal diskutere forslag til endringer i reglene. Norge sender statssekretær Thor Sættem (H) til møtet.

Norge, Danmark, Frankrike, Tyskland og Østerrike har sammen tatt initiativ til en oppmyking av regelverket. De fem landene ønsker mer fleksibilitet til selv å vurdere behovet for grensekontroll.

Amundsen mener forslaget balanserer behovet for fri ferdsel innad i Schengen mot behovet for å gi hvert enkelt land bedre mulighet til å utøve grensekontroll i den nye sikkerhetssituasjonen som har oppstått i Europa.

Han sier trusselbildet er annerledes i dag, og at det derfor er nødvendig å tilpasse grenseforordningen til dette.

Åpner for mer langvarig kontroll

Også EU-kommisjonen har vedgått at terrortrusselen er en annen nå enn den var da reglene ble vedtatt.

Kommisjonen har derfor kommet de fem landene delvis i møte og åpnet for å fortsette med kontroll på indre grenser i lengre perioder enn det som er tillatt i dag. Men Brussel ønsker samtidig å innføre et vesentlig strengere regime for å etterprøve at grensekontrollen faktisk er nødvendig.

I praksis er det svært få som stoppes i grensekontrollen i Norge.

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) ønsker mer fleksible grenseregler i Schengen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...