Norge valgt inn i Unescos verdensarvkomité

Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste.

Tolv nye land, deriblant Norge, er valgt til medlemmer av Unescos verdensarvkomité.

- Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for fremtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

I tillegg til å vedta nye områder på verdensarvlista, har komiteen ansvaret for å overvåke og forvalte områdene som står på verdensarvlisten og vurdere om det er land som trenger råd eller bistand.

- Et stort ansvar

- Det medfører et stort ansvar for Norge å være med i komiteen. Det å komme på verdensarvlisten betyr mye for turisme, verdiskapning og muligheten til å ta vare på de enestående stedene. Dette er natur- og kultursteder som vi vil videreføre i god stand til kommende generasjoner, sier Helgesen.

Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem av komiteen.

Norges delegasjon til komiteen skal ledes av riksantikvar Jørn Holme og fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet.

Ny leder

I forrige uke ble det klart at franske Audrey Azoulay (45) blir ny leder for organisasjonen. Den tidligere franske kulturministeren overtar ledervervet i en vanskelig periode for Unesco.

USA og Israel trakk seg fra organisasjonen i oktober, etter å ha anklaget Unesco for antiisraelske holdninger. I 2011 stanset USA sine pengeoverføringer fordi Den palestinske selvstyremyndigheten fikk bli medlem av organisasjonen.

Samtidig viser en ny rapport at 62 av stedene som står på UNESCOs verdensarvliste, trues av klimaendringene. Tallet har nærmest doblet seg siden 2014. De truede områdene inkluderer korallrev, isbreer og våtmark.

(©NTB)Klima og miljøminister Vidar Helgesen (H) er fornøyd med at Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixBryggen i Bergen var det første stedet i Norge som havnet på Unescos verdensarvliste i 1979. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...