Ny E39 nærmer seg med ny plan fra Nye Veier

LYNGDAL: På den lange sletta like før Lyngdal (Herdal) planlegges det store krysset øst for Lyngdal. Her stopper også reguleringsplanen. Videre vestover er det foreløpig Statens vegvesen som står for planarbeidet, men til våren er det meningen at reguleringsarbeidet skal fortsette også fra Lyngdal til Ålgård i regi av Nye Veier. Foto: SWECO/ Nye Veier

Nye Veier v/Sweco A/S har nå varslet oppstart av områderegulering for en alternativ veiløsning på strekningen mellom Mandalselva og Lyngdal øst (Herdal).

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Kommunedelplaner for ny E39 på strekningen Mandal Øst (Døle bru) – Lyngdal øst (Herdalen) ble vedtatt i 2015 og 2016 av kommunene Mandal, Lindesnes og Lyngdal. Planene var utarbeidet av Statens vegvesen.

Nye Veier A/S vil stå for oppfølgende reguleringsplanlegging og bygging. Det er allerede igangsatt reguleringsplanarbeid for etappen Mandal øst – Mandalselva – Mandal by. Oppstart av dette planarbeidet ble varslet av Nye Veier A/S i juni 2018. Oppstartsmeldingen ble behandlet i SAM-utvalget i fylkeskommunen i møte 29.august 2018.

Ny plan

Nye Veier v/Sweco A/S har nå varslet oppstart av områderegulering for en alternativ veiløsning på strekningen mellom Mandalselva og Lyngdal øst (Herdal). Den nye løsningen følger en «indre linje» nord for dagens E39 og nord for gjeldende kommunedelplaner. Se nedenstående kart.

Kart som viser området som nå er tatt opp til regulering. Den stiplede røde linjen er gjeldende kommunedelplan Foto: SWECO/ Nye Veier/ VAF

Nye Veier ønsker å se på et alternativ til vedtatt kommunedelplan for å se om det kan øke den samfunnsøkonomiske lønnsomheten, få kortere kjøretid, få innsparing på utbyggingskostnader og få reduserte konsekvenser på ikke prissatte verdier. Den alternative veikorridoren vil gå nord for dagens E39.

Se visualisering av området som nå skal reguleres for veibygging.

Mange kommentarer

Samferdselsutvalget i fylket har behandlet forslaget til områderegulering og der kom følgende innspill:

  • Fylkeskommunen mener at det er grunnlag for å vurdere alternative løsninger som blant annet kan bidra til å redusere utbyggingskostnadene for den nye stamveien. Fylkeskommunen ser det imidlertid som viktig at en eventuell kostnadsreduksjon ikke går på bekostning av nødvendige avbøtende tiltak i forhold til omgivelser og miljø.
  • Det forutsettes at det i sammenligningen mellom gjeldende kommunedelplaner og alternative korridorer, legges lik standard og premisser til grunn slik at sammenligningsgrunnlaget blir mest mulig reelt. Mulighetene for å optimalisere løsningene i gjeldende kommunedelplan, må også belyses.
  • Plassering av kryss og tilførselsvei(er) må vies særlig oppmerksomhet i planarbeidet. Utredningene må også belyse muligheten for etablering av to kryss/tilførselsveier i Lindesnes (Tredal og Udland nord).
  • Fylkeskommunen forutsetter at tilførselsvei(er) mellom ny og eksisterende E39 inngår som en del av veianlegget og bygges i regi av Nye Veier A/S.
  • Fylkeskommunen ser det som positivt at det skal foretas en egen vurdering knyttet til næringsvirksomheten på Spangereid. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at det ikke er avsatt fylkeskommunale midler til ny eller oppgradert forbindelse mellom dagens E39 og Spangereid.
  • Det er viktig at følgende forhold ivaretas i planarbeidet:

• I alle kryss må det legges til rette for parkering og fleksible løsninger for kollektivtrafikken.
• Allmennhetens friluftsinteresser
• Landskapshensyn
• Vilt
• Mulige konsekvenser for nåværende og fremtidige drikkevannskilder, må vektlegges særlig.
• Det bør så langt mulig unngås inngrep i dyrket mark. I den grad dette ikke er til å unngå er det viktig at det legges opp til løsninger for reetablering av jordbruksarealer
• Kulturminner

  • Det må inntas relevante rekkefølgebestemmelser som sikrer gjennomføring av nødvendige tiltak.
  • Fylkeskommunen mener at fremdriftsplanen må kvalitetssikres for å sikre tilstrekkelig tid til nødvendige utredninger og medvirkning.
  • Tiltakshaver bes om å nyttiggjøre seg de øvrige innspill og merknader som fremkommer i saksutredningen.
  • Fylkeskommunen legger til grunn at det gode samarbeidet i planprosessen fortsetter og at fylkeskommunen involveres i den videre prosessen. Det tas forbehold om at det da vil bli knyttet nærmere kommentarer til planarbeidet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...