Dårligere tannhelse

Mindre flourbruk og mer brus og godterier knekker tennene til barn og unge. Tannhelsen blant ungdom i Norge og Vest-Agder er blitt dårligere siden slutten av 90-tallet.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Helsedirektoratet trakk i 1995 tilbake anbefalingen om bruk av fluortabletter. Folk som ikke hadde fått spesiell beskjed av tannlegen om å spise tablettene, ble ikke lenger rådet til å bruke fluor utover tannkremen. Begrunnelsen var at man ikke visste hva effekten av for mye fluor kunne være.

-- Det skapte nok mer forvirring og frykt enn hva som var ment. Dette var akkurat hva vi i tannhelsetjenesten fryktet, sier fylkestannlege Per Kvinlaug.

MER HULL: -- Nå viser SSBs statistikk at barna rett etter denne debatten har hatt mer hull enn resten av oss. Om lag 80 prosent av landets 18-åringer har hatt hull i tennene. Det er i alle fall tre hovedårsaker til den betenkelige utviklingen: økt godteribruk, økt leskedrikk, brusforbruk, vann med smak og redusert fluorbruk.

DRIKK VANN: Visste du at Coca-Cola nesten er like surt som en sitron? Eller at Imsdal sportsvann kan ødelegge tennene dine på lengre sikt?

Sammen med kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo har TV 2 hjelper deg testet pH-verdien, altså syrligheten, til populære drikkevarer, både med og uten sukker. Resultatet er oppsiktsvekkende.

Syrlighet måles på en skala fra 0 til 14, der 0 er svært surt, eller etsende, 14 er basisk og 7 er nøytralt. Jo lavere pH-verdi, desto surere. Norsk Tannpleierforening advarer mot å drikke produkter med lavere pH-verdi enn 6. Det betyr i realiteten at du helst bør holde deg til vann!

HER ER LISTEN: Her er en utfyllende liste over pH-verdien på diverse drikkevarer: Farris 6,0, Imsdal sportsvann 3,4, Imsdal lime og Bonaqua lemon 3,5 -- 4,0, Olden skogsbær/markjordbær 2,8, Imsdal solbær og jasmin 3,3, Bonaqua silver lemon 3,2, Farris lemon 5,2, Earl Grey te 5,0, Kaffe 4,8, XL-1 4,0, Appelsinjuice 3,8, Presset appelsin 3,7, Solo 3,5, Solo lett 3,45, Eplenektar 3,3, Husholdningssaft 3,1, Champagnebrus 3,1, Urge 3,0, Pepsi max 2,7, Coca-Cola 2,6, Presset sitron 2,4

GODE RÅD: Hvis du har fått et erosjonsproblem (emaljen på tennene er etset bort), bør du forsøke å unngå drikke med pH lavere enn 6,0. Skulle du likevel falle for fristelsen å drikke noe av det som er nevnt over, gis følgende råd:

Drikk vann mellom måltidene og om natten. Innta sure drikker så sjelden som mulig, og helst i forbindelse med et måltid, forteller fylkestannlege Per Kvinlaug.

DRIKK OPP: -- Unngå smådrikking hele dagen, da er det bedre å drikke opp hele glasset med juice eller brusflaska med en gang.

Ikke puss tennene rett etter sure måltider eller drikke, sure oppstøt eller oppkast. Syren har gjort emaljen «myk», slik at slitasjen vil bli ekstra stor

Bruk myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel

Husk fluor hver dag

Søk profesjonell hjelp ved spiseforstyrrelser før tennene dine har fått for store skader. Da er mulighetene for reparasjon best.

FLOURBRUK: I begynnelsen av 90-årene brukte 40 prosent av norske barn fra et halvt til 15 år fluortabletter regelmessig. I dag utgjør fluortannkrem opp mot 100 prosent av tannkremsalget, men salget av fluortabletter er gått ned. Anbefalingen er: Tannpuss to ganger daglig med lite fluortannkrem på tannbørsten. Dette er særlig viktig på små barn som svelger nesten halvparten av tannkremen. På den andre siden er kraftig vannskylling etter tannpuss med på å redusere de positive virkningene av fluor betraktelig. Med dagens tannhelseutvikling vil det for de fleste i tillegg være gunstig å bruke fluortabletter daglig.

MÅ PUSSES: Fluor hindrer tannemaljen i å løse seg opp og reparerer små hull. Belegg (plakk) på tenner reduserer effekten av fluor. Mange hull i tennene skyldes derfor ikke nødvendigvis mangel på fluor, men manglende effekt av fluor i surt belegg. God munnhygiene, også på de vankelig tilgjengelige stedene, i kombinasjon med fluor er derfor viktig. Om man velger manuell eller elektrisk tannbørste er ikke viktig, bare man holder tennene rene morgen og kveld.

SUKKERFORBRUK: Norge er snart på verdenstoppen i sukkerforbruk. Tannhelsetjenesten er glad for WHO-rapporten og tidligere generaldirektør Gro Harlem Brundtlands sterke engasjement for en sterk reduksjon av sukker i det daglige kostholdet. Rapportens hovedbudskap er verken sensasjonell eller faglig omstridt. Det er en oppdatert gjennomgang av sammenhengen mellom kosthold og livsstil og ikke-smittsomme sykdommer som hjerte/kar - sykdommer, enkelte kreftformer, sukkersyke, blodtrykksproblem og tannråte. Dette er problemer som påvirkes sterkt av inaktivitet og overforbruk av blant annet sukker i kosten.

DOBLET FORBRUK: Vi nordmenn drikker brus og vann med smak som aldri før. Forbruket av mineralvann og vann med smak er doblet de siste 20 årene. For første gang viser de årlige bransjetallene at brusen og vann med smak har passert melken i popularitet. Befolkningen drikker mer brus og vann med smak enn melk.

Alle typer brus og vann med smak skader tennene. Flasker med skrukork er i ferd med å bli den største faren for tannhelsen til norsk ungdom. Det har utviklet et nytt "drikkemønster" der ungdom stadig går og nipper til flasken, der man tidligere drakk i forbindelse med måltider. Det er den lave pH-verdien, ikke bare sukkeret, som gjør det farlig for tennene. PH under 4,5 fører til at tannemaljen går i oppløsning. Alle brusmerker og vann med smak som ble testet i en norsk undersøkelse, også lettbrus, hadde pH-verdier under 6,0. Også juice inneholder mye syre, enten den er med sukker eller ikke. Tannemaljen tåler som sagt ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst.

SKOLEMÅLTID: Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF) har fått kartlagt skolemåltidet i den videregående skolen. Når det gjelder drikke, er brus med sukker og vann med smak den vanligste drikken i skolen! I de skolene som ble undersøkt hadde i overkant av 80 prosent av kantinene tilbud om brus med sukker eller vann med smak. Automater blir installert også i skoler.

--Drikkefontene er blitt borte fra skolegårdene, og elevene får aldri pusterom fra brusgigantene. Ikke underlig at WHO har fått sterke angrep fra sukker- og leskedrikkbransjen, som med Coca Cola og Pepsi i spissen har prøvd å stoppe publiseringen av rapporten, mener Kvinlaug.

-- Forsker Geir Wæhler Gustavsen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) publiserte i 2004 rapporten «Trender i forbruket av brus». Han sier blant annet: En faktor som kan ha hatt betydning, er brusindustriens kraftigere satsing på reklame.

I sin rapport viser han blant annet til at reklameaktiviteter for brus i Norge steg med hele 100 prosent over 5 år.

KAMP: -- Kampen mot vann med sukker, sukker- og leskedrikkindustrien nasjonalt og internasjonalt blir tøff og vanskelig.

Ernæringsprofessor Kaare Norum tror at kampen mot sukkerindustrien, blir like hard som kampen mot tobakkselskapene.

Det er sammenlignbare problemer. Tobakk fører til de største helseproblemene, men usunn livsstil og diett ligger like bak, med dimensjoner som er i nærheten av røykingen.

SAMARBEID: Tannhelsetjenesten kan gi råd og anbefalinger. Til syvende og sist er det de foresatte sammen med barn og ungdom selv som må ta de riktige valg om egen livsstil og helse. Rådene er klare: Kamp mot et skremmende sukker, vann med smak og bruskonsum. Fluorbruk og tannpuss er fortsatt like effektivt mot tannråte. Det bør fokuseres på at det er "trendy" og "kult" å drikke vann i stedet for brus. Samarbeidet mellom Tannhelsetjenesten og lærerne i grunnskolen og den videregående skole må styrkes.

Kilde: vaf.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...