Frifunnet for 
grov kroppsskade

En kvindøl stod tiltalt for grov kroppsskade, men det ble ikke bevist at en lysestake påtalemyndigheten mente var brukt – hadde tiltaltes DNA.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2018 kl 17:55

Kvindølen (41) var tiltalt etter at han torsdag 11. mai i fjor i Farsund slo en mann en eller flere ganger i ansiktet med knyttet hånd, slik at fornærmede fikk multiple brudd i ansiktsskjelettet på venstre side samt flere andre skader.

Skadene førte blant annet til at fornærmede måtte reponere (bringe bruddene mot hverandre i korrekt stilling), samt opereres med innsettelse av plater i venstre tinning.

Saken ble nylig behandlet i Lister tingrett. Mannen var tiltalt for flere forhold, men kroppsskade var det mest alvorlige.

UTØVDE VOLD: Torsdag 11. mai 2017 tiltalte og fornærmede i samme bolig, sammen med to kvinner. Det er ifølge retten ubestridt at tiltalte utøvde vold mot fornærmede.

Fornærmede forklarte at han sov i en sofa hjemme hos en kvinne, og at tiltalte kom inn gjennom en verandadør og angrep ham mens han sov. Ifølge fornærmede ble han slått 5-6 ganger hardt i ansiktet og hodet med en kobberlysestake mens han lå i sofaen, og ytterligere 4-5 ganger etter at han klarte å reise seg.

Deretter slo tiltalte ham inntil 10 ganger med harde knyttneveslag i hodet og ansiktet. Fornærmede klarte å ta lysestaken fra tiltalte, og dyttet ham ut gjennom verandadøren. Like utenfor verandadøren fant fornærmede to skrujern som han holdt i hendene for å skremme tiltalte bort. Deretter stakk tiltalte fra stedet sammen med sin kjæreste.

SKULLE FÅ BANK: Tiltalte forklarte at han den aktuelle ettermiddagen ble oppringt av en kvinne som var sammen med en kvinne og fornærmede i boligen i Farsund. Kvinnen ba tiltalte komme, og tiltalte overhørte at fornærmede sa at han skulle banke ham.

Etter at tiltalte kom til stedet var fornærmede hissig og sa at tiltalte måtte være med ut for å slåss. Fornærmede reiste seg og slo tiltalte i ansiktet og halsen med knyttet neve, og tiltalte gikk ut gjennom verandadøren for å unngå mer vold. Fornærmede kom imidlertid etter ham med et skrujern i hver hånd, og «småjogget» mot ham med spissene holdt fremover.
Ifølge tiltalte var han uforberedt på fornærmedes angrep med skrujernene, og oppfattet situasjonen som svært truende og farlig.

SKRUJERN: Fornærmede var få meter ifra tiltalte da tiltalte måtte bestemme seg for hva han skulle gjøre. Han vurderte å løpe, men var redd for å få et skrujernstikk i ryggen dersom han forsøkte det.

Han tenkte samtidig på at hans kjæreste ville stå igjen forsvarsløs om han løp. Tiltalte valgte å slå fornærmede med et kraftig svingslag, og traff fornærmede i venstre siden av ansiktet. Deretter gikk fornærmede i bakken, og tiltalte forlot stedet sammen med kjæresten.

Fornærmede reiste seg etter hvert for å komme etter dem, men klarte ikke å ta dem igjen.
Tiltaltes forklaring støttes av de to tilstedeværende kvinnenes forklaringer i retten.
Slik retten vurderer det støttes ikke fornærmedes forklaring av sentrale objektive bevis knyttet til voldshandlingen. Det er ikke funnet spor av humant DNA på lysestaken som ble beslaglagt av politiet, og det finnes ikke bevis for at det var noen tilsvarende «lysestake nr. 2» slik fornærmede har forklart.

IKKE SAMSVAR: – Fornærmedes skader samsvarer ikke med mange harde slag i hodet og ansiktet med den aktuelle lysestaken. Skadene anses mer forenlige med et svært hardt knyttneveslag mot venstresiden av ansiktet, heter det i dommen.

Etter ovenstående er retten kommet til at man på bakgrunn av bevisene må legge tiltaltes forklaring til grunn. Påtalemyndigheten konkluderte også med dette etter bevisføringen for retten.

Det tilføyes at fornærmede fremsto som aggressiv og truende overfor tiltalte og vitner under deler av hovedforhandlingen. Avslutningsvis sa han at han ville «finne og banke» tiltalte dersom han ble frifunnet.

Tiltalte erkjenner at han skadet fornærmede med et hardt knyttneveslag mot ansiktet. Han mener likevel at han må frifinnes etter bestemmelsen om nødverge.

Etter forholdene må det legges til grunn at fornærmedes handling fremsto som et svært farlig angrep overfor tiltalte. Skrujernene må likestilles som stikkvåpen slik fornærmede anvendte dem, og tiltalte hadde etter forholdene svært kort tid til å bestemme seg for hva han skulle gjøre. Han vurderte å løpe, men var redd for å bli stukket i ryggen dersom han prøvde å gjøre det. Retten kan ikke se at det er grunnlag for å betvile eller overprøve tiltaltes subjektive opplevelse eller vurdering i denne sammenheng.

HARDT: Tiltaltes voldshandling mot fornærmede ble foretatt for å avverge et ulovlig voldsangrep. Han slo fornærmede i ansiktet med et særdeles hardt knyttneveslag. Med det slingringsmonn som må aksepteres i en slik nødvergesituasjon, kan retten ikke se at tiltalte gikk lenger enn nødvendig ved sin forsvarshandling.

– Retten kan heller ikke se at tiltalte gikk ut over hva som var forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet var, hva slags interesse angrepet krenket og fornærmedes skyld. Etter ovenstående blir tiltalte å frifinne, heter det i dommen.

Han ble dømt for alle de andre tiltalepunktene: Vold mot en sambygding i Kvinesdal, kjøring i påvirket tilstand, kjøring uten gyldig førerkort, tyveri av melkesjokolade, grillpølser og cidar – uakstom kjøring – og andre ting.

FLERE DOMMER: Tiltalte er tidligere straffedømt 17 ganger, herunder for vold, vinningskriminalitet, overtredelse av narkotikalovgivningen og overtredelse av vegtrafikkloven. Han ble sist domfelt for tyveri 28.01.2016, og er tidligere domfelt 6 ganger for kjøring uten førerkort, senest 15.04.2014. Han er tidligere domfelt for ruspåvirket kjøring 04.11.2008.

Lovbruddene har skjedd i Kvinesdal, Flekkefjord, Farsund og Lyngdal.

41-åringen er dømt til fengsel i 120 dager og en bot på 10.000 kroner. Han dømmes også til å betale 12.550 kroner i erstatning til en kvinnelig bileier som fikk skadet bilen sin.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...