Historie, spøkelser og Brexit

HISTORISK: Historisk tilbakeblikk og gamle drakter var noe av det Eline Skår Østrem (fra venstre), Ingrid Berghom og Lilly Rosita F. Andersen fikk være med på. Foto: AndreKJØP BILDE

Før påske var elever fra 2. og 3. klasse ved Flekkefjord videregående skole på skoletur til den historiske byen York i England.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2019 kl 12:04

På denne turen fikk elevene blant annet lære om Brexit og dagens Storbritannia med en forelesning på Norwegian Study Centre. Elevene besøkte også Jorvik Viking Center og fikk omvisning i katedralen York Minster og murene rundt byen.

Også en Ghost Walk hørte med til turen. Da fikk elevene høre om forskjellige spøkelseshistorier som skal ha hendt i York.

HISTORISK: Historisk tilbakeblikk og gamle drakter var noe av det Eline Skår Østrem (fra venstre), Ingrid Berghom og Lilly Rosita F. Andersen fikk være med på. Foto: AndreKJØP BILDE

Hyggelige folk

Eline Skår Østrem (17) fra Moi forteller til Agder at det gøyeste med York-turen var å bli bedre kjent med andre fra sitt klassetrinn. - Det var de som gjorde turen gøy. Det var også ganske kjekt å bli med kjent med ny by i England. Det var mye interessant å lære om York. Det var også mulighet til å gå rundt i gatene og i butikker. En venninne og jeg gikk også for å trene en dag. Det går an å gjøre ganske mye forskjellig i York, fastslår Eline.

- Det gøyeste på York turen må vel ha vært å gå rundt i gatene i York å oppleve den kulturen som er der. forteller Emil Aamot (18) fra Kvinesdal til Agder.

- Jeg lære mye av det og over alt var det bare hyggelige folk som veiledet oss dit vi skulle. De gav også anbefalinger om hvor vi kunne finne restauranter, se fotballkamp eller andre aktiviteter.

KATEDRAL-BESØK: Tora Haugom, Malin Josdal, Thea Ravnevann, Vetle Holm, Morten Byrud og Andreas Vikøren klar for den store katedralen i York. Foto: AndreKJØP BILDE

Lite opplegg

- Var det noe som kunne vært bedre med turen? - Det kunne vært et bedre opplegg. Vi fikk veldig mye fritid. Andre vil kanskje ikke klage på det, men jeg klager på det. Hos min vertsfamilie måtte vi være ute av huset klokken åtte hver morgen. Noen dager hadde vi ikke opplegg før klokken tre på dagen, og en dag hadde vi et opplegg som varte i bare 20 minutter. Jeg hadde ønsket at det var et bedre opplegg til turen, sier Eline.

- Hvis det var en ting som kunne vært annerledes så er det nok været. Det var uvanlig kaldt og vi var nok ikke best kledd for den kalde vinden. De som bodde i York sa også at det var ikke vanlig at det var så kaldt i York i april, forteller Emil.

ATRAKSJONE: Jonas Oliver Fossdal (fra venstre), Per Fredrick Thorsen, Jenny Syvertsen, Lazar Milicevic, fikk med seg mange av York sine attraksjoner. Foto: AndreKJØP BILDE

Annerledes

- Hva lærte du av denne turen?- Jeg lærte jo litt om York. Det mest interessante var nok guidet tur i katedralen York minster. Vi «lærte» også at engelskmenn bruker sko på inni huset. Det var en rar opplevelse å bruke sko inne. Jeg hadde hørt at de i England har chips og litt usunn mat i lunsjpakkene sine, og jeg fikk oppleve det selv i lunsjpakke fra vertsfamilien. Vi fikk vi en bolle, chips, og noe annet engelsk godteri, men på kafeer var maten utrolig god, påpeker Eline.

- I løpet av oppholdet vårt i York lærte vi å bruke engelsk kunnskapene våre i praksis, og jeg fikk «finpusse» uttalelsen min i britisk engelsk. Det var også masse historie som ble fortalt som jeg nok kommer til å huske resten av livet, fremholder Emil

GUIDET: En guide viste elevene rundt i gamlebyen under Ghost-walken. Foto: AndreKJØP BILDE

Vertsfamilie

- Hvordan var det å bo hos en vertsfamilie?- Jeg synes jeg var heldig som fikk bo hos en grei vertsfamilie. Sønnen deres kjørte oss inn til byen hver morgen. De hadde og en datter, men vi så ikke så mye til hverken henne eller mannen i huset. Da vi spiste middag hjemme hos familien fikk vi en gang prøve en typisk York-dessert . Kona i huset hentet oss om kveldene selv om det ble sent. Det var ikke alle vertsfamilier som gjorde det, forteller Eline.

- Å bo med vertsfamilien var fantastisk. Muligheten til å få et innblikk i hverdagen til en britisk familie i fem dager, er ikke noe man bør gå glipp av dersom man får muligheten, påpeker Emil og fortsetter:

- Vi merket veldig godt forskjell på folk i Norge og England. Folk i England ganske lett å komme i kontakt med og flinke på «smalltalk». Jeg ble kjent med en del briter som jeg har lagt til på både Snapchat og Facebook. Jeg ble til og med invitert til et gullbryllup neste sommer, smiler Emil.

PÅSKELILJER: Her følger elevene med på guiden, mens en lærer prøver å ta det perfekte bildet med både påskeliljer og elever... Foto: AndreKJØP BILDE

Eline påpeker også at folk i England er mye hyggeligere enn nordmenn.

- De sier mye mer unnskyld meg, og tusen takk. De bruker og mye «darling og sweetheart». Bortsett fra språket synes jeg ikke Norge og England er så veldig forskjellig.

Anbefales

Vil dere anbefale andre å reise til York?- Ja, det er alltid kjekt å oppleve en ny del av verden. Jeg synes det er veldig gøy å se at Norge har satt røtter i andre deler av verden. Prisen for en York-tur er heller ikke så ille, selv om vi fikk det litt billigere siden det var skoletur. For oss ble det også et ekstra pluss med at vi fikk en uke fri fra undervisning, smiler Eline.

GODT KLEDD: Godt kledd for skiftende vær. Fra venstre Asle Indrebø Hanssen, Jonas Fossdal, Burkni Olafsson, Henry André Solhaug, David Delevic. Foto: AndreKJØP BILDE

- Jeg vil absolutt anbefale denne turen til andre. Denne turen har forbedret min kunnskap i engelsk, både muntlig, litterært og historisk. Jeg har lært meg hvordan folk flest har det i York, og hvor lett det er å komme i kontakt med dem. Denne turen til York er en opplevelse av en annen verden, fastslår Emil.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...