– Lite strømtap på lang kabel

Energiavtaler, strømtap, rettsaker med grunneiere og hva som skjer med nye kabler er noe av det prosjektdirektør Stein Håvard Auno for NordLink måtte svare på da han var i Vollesfjord torsdag.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Prosjektdirektør Stein Håvard Auno for NordLink innrømmer at manglende nettkapasitet i Tyskland og Norge gjør at en så stor ny forbindelse ikke vil kunne få 100 prosent utnyttelse de første årene.
-Angela Merkel var nylig ute og sa at det er viktig å få gjort nettforsterkninger i hele Tyskland for å skape den fleksibiliteten som skal til for å kunne bruke mest mulig grønn energi, sier Auno.

- Hva med energiavtalebyrå som ACER?

- Det er ikke noe som vi i dette prosjektet har noen innvirkning på. Kabelen har ikke noe med ACER å gjøre. Det byrået har ikke styrerett over om Norge skal ha kabler eller ikke, men det er viktig med handlesløsninger som kan gi full utnyttelse, fastslår Auno.

Lite strømtap

Prosjektdirektøren opplyser at til tross for at kablene er svært lange så er strømtapet bare på 3 til 4 prosent.

- Det er meget lite takket være den teknologien vi velger med likestrøm i kablene.

Vrange mot grunneiere?

- Noen grunneiere som opplever Statnett som vrange med rettsaker for å få erstatning.

- Det er andre som steller med det i Statnett, men vi prøver å opptre realt så langt det lar seg gjøre, og behandle alle likt.

Plass til ny kabel

- Det plass til enda en utenlandskabel ved Hestesprangvatnet i Kvinesdal. Når kommer den?

- Statnett ønsker å få driftserfaring med den nye tysklandskabelen og englandskabelen før vi begynner å planlegge noen nye. Agder og Lyse er medeier i en privat kabel til Skottland. Vi kan bli instuert til å ta over det prosjektet dersom politikerne bestemmer at Statnett skal eie dette, forklarer Auno.

Les også:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...