Nærkontakt med påskebudskapet

TROSHISTORIE: Tina Engedal Spilde fra Kvinesdal jobber som prosessingeniør ved Eramet. Hun deler nå sin troshistorie om hva påskebudskapet betyr for henne. Foto: AndreKJØP BILDE

Påskebudskapet skal gi lys i mørke. Men da Tina var 13 år døde hennes mor av kreft. Og da ble alt bare mørkt.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sorgen rammet familien fra Fjotland hard. Men takket være ei venninne av moren som holdt ett løfte, falt bitene på plass igjen 20 år etter.

- Livet har aldri vært bedre enn nå, sier prosessingeniøren fra Kvinesdal.

Tina Engedal Spilde har vært en drivkraft i mye. Hun har jobbet hardt og nådd sine mål. Hun har også vært glad i å ha det gøy, og sa sjeldent nei til å gå ut på en fest. Men i over 20 år var hun også vært bevisst et annet nærvær i sitt liv. En lengsel etter det hun så hennes mor hadde. En klippefast tro gjennom livets prøvelser.

Valgets kvaler

Tina vokste opp i den vakre bygden Fjotland. Men da Tina var 13 år ble det ett skille. Hennes mor, Solveig Engedal, fikk kreft. Den var ondartet, og til familiens store sorg, gikk moren bort. Solveig hadde vært en sterk troende som var aktiv både i Fjotland kirke og på bedehuset.- Det var en veldig tøff prosess for hele familien min, sorgen rammet oss hardt, minnes Tina.

Hun forteller at hun på den tiden hadde en levende barnetro i hjertet. Men hun hadde få kristne venner, og da valget etter hvert ble å enten sitte hjemme alene eller å være med vennene på fest, var valget lett.

- Det var ikke det å drikke som trakk, men det å være ute med venner.

- Jeg hadde så lyst til å følge min mors tro, men jeg tenkte at hvis jeg smakte alkohol, var det helt ute. Behovet mitt for å ha venner var det som vant.

BØNNEMOR: En ting har fulgt Tina hele livet, og det er bønnene til Aud Hjelleset. Kort tid før Tinas mor døde av kreft, gikk Aud på besøk til Tinas mor, som også var hennes gode venninne. Da bestemte Aud seg for å ta på seg oppgaven som bønnemor for barna når Solveig var borte. Dermed ble Tina «bønnebarnet» til Aud.

- Jeg har hatt flere sterke opplevelser gjennom livet der jeg ikke har vært i tvil om at det var en høyere makt som passet på meg, sier Tina.

- Men jeg hadde aldri fred. Det kjentes alltid ut som om noe manglet.

Manglet ro

Den driftige jenta forteller at uroen hun følte inne i seg ikke skyltes mangel på initiativ. Hun har jobbet hardt for å få et godt liv. Hun tok seg en lang utdannelse mens barna var små, og er i dag prosessingeniør ved Eramet i Kvinesdal. Mens hun var alenemor bygde hun hus. Hun jobbet også som daglig leder på Tinius, Kvinesdals bar i en periode, og var sterkt engasjert i Norway Rock, den årlige rockefestivalen i Kvinesdal.- Jeg stod på, jobbet hardt og fylte livet mitt med alt mulig. Men selv når jeg lå under en palme i syden med en paraplydrink i hånden hadde jeg ikke fred inne i meg.

Uroen forsvant

Det var en ekstra krevendeperiode i Tinas liv høsten 2010. Det var mye vanskelig som skjedde på det personlige plan, inkludert bruddet med en kjæreste. Hun gikk tom.- Jeg følte at nå orker jeg ikke å streve mer. Uansett hva jeg gjør så blir jeg ikke lykkelig. Jeg husker at jeg sa «greit, jeg skal følge deg, Gud. Jeg har ingenting å tape. Jeg blir uansett ikke mer ulykkelig!»

- Det førte til at jeg tok et valg der og da om at jeg skulle legge bort det gamle livet mitt og sette Gud først. Det merkelig var at jeg fikk fred med en gang! Det var så godt, en følelse jeg ikke kan minnes jeg har kjent i hele mitt voksne liv. Uroen og det konstante jaget var borte. Da jeg gav opp mitt eget liv, fikk jeg endelig fred og jeg ble så glad. Det var som om en pust som blåste bort alt det tunge jeg hadde gått og drasset på i årevis. Det tok meg 20 år å ta valget, men når jeg først bestemte meg for å følge Jesus, var det ikke vanskelig. Jeg hadde stått så på, tatt lang utdannelse, hadde god jobb, hadde bygd hus og hadde alt jeg trengte, men livet var allikevel så tomt, forteller hun.

Nye vennskap

- Nå er det åtte år siden du fant tilbake til barnetroen. Hva har skjedd siden?- Det som jeg var mest redd for før jeg tok valget var at jeg måtte stoppe med en hel masse ting, og at jeg ville miste alle vennene mine. Jeg var redd de ville le av meg og snu meg ryggen. Men det er det motsatte som har skjedd. Etter at jeg endelig gav opp mitt eget kjør og sa til Gud at nå gir jeg opp, tok Han over. Også ble jeg så positivt overrasket. Istedenfor at de gamle vennene mine snudde meg ryggen, var de glad på mine vegne! Også fikk jeg jo plutselig så mange herlige nye venninner som jeg aldri visste eksisterte engang, ler hun.

- Vi har det gøy sammen, vi ler og tuller, men vi kan også prate om dype ting, vi ber og oppmuntrer hverandre og står sammen. Livet som kristen var ikke slik jeg trodde. Også har jeg giftet meg med en fantastisk mann. Livet er bra.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...