Omfattende skader på strømnettet

Agder Energi Nett skal ha ryddet svært mye langs linjene etter vinterens problemer med trær over linjene, men fortsatt står det tydeligvis mye trær litt for nærme... Foto: TOR MAGNE GAUSDAL

Ekstremværet Knud gjorde store skader på strømnettet i Agder-fylkene. Lørdag formiddag var fortsatt nesten 15.000 av Agder Energis kunder uten strøm.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2018 kl 14:35

- Skadene på strømnettet er store flere steder på Agder. Det er tidkrevende reparasjonsarbeider som må gjøres, svært mange steder i vanskelig fremkommelig terreng. Det vil derfor fortsatt kunne ta tid før kundene får strømmen tilbake, opplyser Agder Energi lørdag formiddag.
Det var da fortsatt 14.950 strømkunder som ennå ikke hadde fått tilbake strømmen. Kraftselskapet hadde lørdag ekstra mannskaper ute for å reparere skadene.
- Feilsøkingsarbeidet har pågått for fullt gjennom natten. Der hvor det har vært mulig, er strømforsyningen lagt om slik at antall strømløse kunder er kraftig redusert. Så snart det ble dagslys lørdag morgen ble reparasjonsarbeidene på linjenettet startet opp igjen, opplyser Agder Energi.

Farlig

Kraftselskapet minner for øvrig om at det er viktig å huske på å holde god avstand fra strømlinjer som har falt i bakken og trær som velter over strømlinjene.
- Berøring er livsfarlig! advarer Agder Energi og ber folk om å melde fra dersom de oppdager skader på strømledninger.
Ifølge Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) er det i all hovedsak i Agder at folk mistet strømmen, men også i andre berørte områder har nettselskapene feilsøk og feilretting som første prioritet lørdag.
- NVE vil først etter rapport fra nettselskapene vite hvor mange som mistet strømmen på grunn av ekstremværet Knud, men det er minst 60.000 kunder, opplyser NVE.
NVE avsluttet sin beredskap klokken 11 lørdag formiddag. Ekstremværet var over natt til lørdag.

Rogaland hadde orkan

Den kraftigste vinden ble observert på målestasjonen på Eigerøya i Rogaland med en middelvind på 35,9 meter i sekundet og dermed orkan. Det kraftigste vindkastet ble målt til 43,1 sekundmeter, ifølge Meteorologisk institutt.
For at et uvær skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Målestasjonen i Lindesnes målte vindkast på 42,5 meter per sekund, men middelvinden holdt seg innenfor nivået for sterk storm, og ble registrert til 32,5 meter per sekund.
Også på Torungen fyr i Aust-Agder ble det målt sterk storm, mens det var full storm på Gaustatoppen. Begge steder var det orkan i vindkastene.
Selv om farevarslene knyttet til stormen Knud er avsluttet, er det fortsatt gult farevarsel for høy vannstand fra svenskegrensa til Langesund, og for vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge.
Varselet for høy vannstand gjelder for fylkene Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud fram til lørdag kveld. Vannstanden er estimert til å være 70 til 90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene, i kombinasjon med høye bølger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...