Pelsdyropprør i Høyre

VIL FORTSETTE: Pelsdyrbonde Roy Moi ønsker å fortsette med mink. Han får støtte av Jan Ove Horpestad, formann i Rogaland Pelsdyralslag. Foto: Anette LarsenKJØP BILDE

Både Innlandet Høyre og Rogaland Høyre har foreslått resolusjoner til Høyres landsmøte som tar et oppgjør med regjeringens pelsdyrpolitikk.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Dersom regjeringens forslag om å avvikle pelsdyrnæringen blir vedtatt, risikerer Roy Moi i Lund å måtte legge ned hele gårdsdriften. Regjeringen ser ikke hvilke virkninger dette får, mener han.

I forkant av Høyres landsmøte til helgen får Roy Moi og andre pelsdyrbønder støtte fra Innlandet Høyre og Rogaland Høyre.

Innlandet Høyre mener pelsdyrnæringa er en seriøs og bærekraftig næring som Norge har bruk for. Det påpekes at dette er en bransje som går av seg selv, helt uten subsidier, og som står for noe sånt som 500 arbeidsplasser og 300 millioner i årlige inntekter til staten.

«Det er stor etterspørsel etter pels internasjonalt. Det vil det være uavhengig av produksjon i Norge eller ikke, men utenfor Norges grenser har dyrehelse blitt et varemerke for norsk pels. Næringen har også nylig lagt frem tall som viser at 99,8 prosent av pelsdyrene i norske pelsdyrgårder er uten skade. Stortinget vedtok senest i 2017, etter en bred offentlig debatt, at pelsdyrnæringen ikke skulle avvikles men få fortsette under strengere krav. Etter dette har pelsdyrbøndene gjort store investeringer for å møte disse kravene, med en berettiget forventning om en bærekraftig fremtid fra landets lovgivende organ som investeringsgrunnlag. Når dette omgjøres i en politisk hestehandel, er det verdt å stille spørsmål ved om dette ivaretar den forutsigbarheten som grunnloven bør garantere den enkelte næringsdrivende i Norge.», påpeker Innlandet Høyre som foreslår at:

  • Vedtaket i Jeløya-plattformen om nedleggelse av peldsyrnæringa bør omgjøres.
  • Pelsdyrbøndenes søksmål mot staten er viktig og berettiget for å teste ut det rettslige vernet den enkelte næringsdrivende har i Norge.
  • At erstatning, i tilfelle nedleggingen blir opprettholdt, må tilsvare de reelle kostnadene ved et næringsforbud. Næringsutøvere må holdes skadesløse.

Rogaland Høyre vil ha inn et punkt om full kompensasjon for pelsdyrbøndene. Rogaland Høyre mener at kompensasjonsordningen må innrettes bedre, slik at bønder ikke sitter igjen med gjeld fra en virksomhet som Stortinget har vedtatt nedlagt.

«Det må gis kompensasjon for reelle avviklingskostnader. Erstatningen må ta hensyn til landbrukseiendommens verdi og muligheter, samt kostnader knyttet til alternativ produksjon etter avvikling. Det bør tilbys avviklingsordninger for tilgrensende leverandørvirksomhet.», foreslår Rogaland Høyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...