«Skalldyr-imperiet» blir større og større!

STOLTE: Driftsleder Evy Severinsen og gründer Andreas Lindhom er stolt over å kunne levere ferske skalldyr og fiskeprodukter til store deler av Sørlandet. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Skalldyr fra Lister rulles nå også østover til Søgne.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Skalldyr Norge AS har bedriftsadresse i Havneveien på Lista, men driftsleder Evy Severinsen tilbringer mye av sin arbeidstid i salgsvognen i Øvre Park i Flekkefjord.

- Jeg er fra Søgne. Min far og bror er leppefiskere. Jeg har jobbet i rekrutteringsbransjen og skulle hjelpe til med å rekruttere inn folk til arbeidet med skalldyrvognene. Da daglig leder May Grete Fladen Vatland skulle ha permisjon ble jeg selv rekruttert inn i ledelsen av dette spennende arbeidet, forteller Severinsen til Agder.

Flere vogner

- Vi har nå Fiskelaget i Mandal, utslag på Borhaug, salgsvogn på Klepp og her i Flekkefjord. Vi satser nå på to nye vogner og en bil med kjøledisk. Neste vogn åpner i Søgne nå i mai, og kjølebilen/ salgsbilen er rett rundt hjørnet. Vi holder på å lage en egen rute for den. Vi skal også ha en salgsvogn i de indre bygder, men plasseringen av den er ikke endelig avklart, forklarer Severinsen.- Det å skape vårt eget salgsledd gjør at kundene får ferske skalldyr og mulighet til å bestille fersk fisk rett fra fiskemottaket. Vi har tro på vognkonseptet. Det er gledelig å se at vi allerede har mange stamkunder som setter stor pris på å kunne få tak i varer som reker, snøkrabber, kreps, hummer, Sirdalsørret, grove hjemmelagde fiskekaker og fiskesuppe.

Kvalitet

Skalldyr Norge AS er et av de mange datterselskapene til Fjord Service AS. Selskapet er fortsatt største eier med 26 prosent av aksjene, men også ansatte i andre av Fjord Service sine datterselskaper har kjøpt seg inn. Eksempler på det er Trond Rafoss i Seaweedproduction som eier 12 prosent i Skalldyr Norge og Daniel Danielsen i Norsk Ørret som eier 10 prosent.Fjord Service-gründer Andreas Lindhom legger ikke skjul på at han er stolt av at skalldyr-selskapet som ble startet i februar 2016 allerede det første året hadde en omsetning på 4,96 millioner kroner. Kostnadene var riktignok på 5,3 millioner, og det ligger ikke an til å blir noe stort overskuddsforetak i 2017 eller 2018 heller.

- Vår stolthet ligger å tilby ferske varer med god kvalitet. Vi ønsker også et utvidet samarbeid med andre aktører. Noe av det vi jobber med er å kunne selge fersk piggvar fra Stolt Seafarm i Kvinesdal som slaktes på Ulland fiskemottak på Hidra, forteller Lindhom.

- Når vi har eget røykeri og hjemmelagde produkter er prisene litt høyere. Da er det fint at vi kan ha salgsvognene og direkte bestilling fra kunder slik at det blir kortest mulig vei fra fangst, levendelagring, bearbeiding på Fiskelaget i Mandal, eller krabbekokeriet på Borhaug.

Stor aktivitet

Næringssjefer og næringsselskaper snakker nå med store bokstaver om blå næring men gründerne Rune Vatland og Andreas Lindhom har i mange år vist i praksis at en stor livskraftig marin næring er mulig å få til i Flekkefjord.Selskapene de har vært med å etablere har nå en samlet omsetning på mellom 150 og 200 millioner kroner i året. Et eksempel er Norsk Opprettsservice AS med oppdrett av rognkjeks. Laksegiganten Lerøy fikk sansen for og kjøpte aksjemajoriteten i dette flekkefjordsfirmaet som omsatte for 2,0 millioner i 2012 og 54 millioner i 2016. Regnskapet viser et overskudd på 6,3 millioner i 2016 og suksessen fortsetter. Andre eksempler er Fjordservice transport som omsatte for 30,8 mill i 2016 og moderselskapet Fjord Service Flekkefjord AS som omsatte for 13,6 millioner i 2016.

Kobler sammen

Fiskelaget AS i Mandal med 47 ansatte, som ble kjøpt opp av flekkefjæringene på slutten av 2017, omsatte i 2016 for 64 millioner kroner.- Vi ser allerede en fin utvikling i 2018, og det er spennende å koble sammen vår aktivitet med levendelagring, fiskelag med slakteri, røykeri og kjøkken og over 80 fiskere som leverer til oss. Tar vi med all aktivitet koblet til dette sysselsetter vi over 100 personer. Det er ingen grunn til at det ikke skal bli flere. Vi har et nytt selskap med teinefiske i Hirtshals som leverer det vi bestiller, og det er gode mulighet til å vokse mer også på lokale leveranser og omsetning, fastslår Lindhom.

Les også:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...