Vil lage et alders-vennlig samfunn

Trude Drevland, statsråd Åse Michaelsen og Jan Davidsen, leder for Pensjonistforbundet. Foto: HOD

Regjeringen vil utvikle et mer aldersvennlig samfunn og utløse eldreressursen. Målet er at eldre mennesker skal delta og bruke sine evner slik de ønsker.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2018 kl 22:31

Rådet skal være sammensatt av representanter for ulike organisasjoner og virksomheter som har ansvar og virkemidler til å bidra til å skape et mer aldersvennlig samfunn. Rådet skal også bidra til å spre kunnskap og bevisstgjøring om aldring og være en pådriver for nødvendige endringer. Trude Drevland skal lede rådet.

Representanter fra Pensjonistforbundet, KS, Oslo Met ved Nova, NHO, Frivillighet Norge og Husbanken sitter også i rådet.

- I årene som kommer blir det flere eldre i samfunnet, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
- Det gir oss muligheter. Mange av de eldre er ressurssterke og ønsker å delta, men det krever en holdningsendring. Vi må fjerne synlige og usynlige hindre, og tilrettelegge bedre.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen kommer til Lister 3. desember med sin reform «Leve hele livet.» som tema.

10 millioner i potten

Det er foreslått 10 millioner kroner i budsjettet til program for et aldersvennlig Norge. Rådet skal være en overbygning til dette programmet, og bidra med å forankre arbeidet gjennom samarbeid mellom ulike aktører. Gjennom å samarbeide på tvers vil det gi økt forståelse og nye løsninger. Alle sektorer har betydning for hvordan eldre mennesker kan være mer aktive: kommunesektoren, utforming av lokalmiljø, boligsektoren, transport og mobilitet, teknologi, næringsliv, frivillig sektor, forskning og utdanning.

- Nå skal vi samle disse kreftene for å jobbe sammen om hvordan vi skal skape et mer aldersvennlig samfunn og utløse seniorressursen. Diskusjoner på tvers av sektorer vil gi en felles forståelse av utfordringene vi står foran, og få fram bedre løsninger for aktive eldre, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Følgende punkter ligger inne i programmet:

  • Kampanje for å planlegge egen alderdom. Eldre kan selv gjøre mer for å tilrettelegge egen bolig og opprettholde funksjonsevnene sine.
  • Eldrestyrt planlegging. Vi ønsker at de kommunale eldrerådene og eldre innbyggere skal få en mer aktiv rolle i kommunenes planarbeid, og at kommunene tar i bruk nye medvirkningsmetoder.
  • Nasjonalt nettverk for aldersvennlige kommuner. Vi vil invitere kommunene med til å delta i utviklingsarbeid og nettverk for aldersvennlige kommuner. KS planlegger å starte nettverket.
  • Partnerskapsordning. Alle sektorer, både offentlige og private virksomheter, bør ha som mål å være aldersvennlige. Vi må samarbeide på tvers av sektorer og for å skape nye løsninger.
  • Seniorressursen i arbeid og frivillighet. Vi har et stort potensial i å få flere til å arbeide lenger, og som pensjonist kanskje på andre måter. Mange synes det er meningsfylt å delta i frivillige aktiviteter.

I budsjettforslaget foreslår regjeringen 10 millioner kroner til Program for et aldersvennlig Norge.

Bakgrunnsinformasjon

Over 1 million nordmenn er nå over 60 år. De fleste av dem bor i eget hjem. I årene fremover vil mange kommuner få flere innbyggere over 50 år enn under 50 år. Mange lever både 20 og 30 år som pensjonist, og mange har bedre helse og mer ressurser enn tidligere generasjoner. En person som i dag er 65 år kan forvente å ha 15-20 år foran seg med god helse.

Rådet vil være en videreføring og modernisering av Statens seniorråd. I sin seniorpolitiske redegjørelse anbefalte det avgåtte rådet en slik fleksibel arbeidsform hvor man arbeider med de aktørene som er tettere på utfordringer og løsninger, og samarbeider på tvers av sektorer.

Program for et aldersvennlig Norge er omtalt i Meld.St.15 (2017-2018) Leve hele livet.

I 2016 la regjeringen fram strategien Flere år – flere muligheter, som viser hvordan de ulike sektorene har ansvar og virkemidler for å skape aldersvennlig samfunn og fremme aktive eldre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...