Nytt liv i gamle planer

«Det er von i hangande snøre» er et uttrykk som er gangbart i mange sammenhenger og kan også tilpasses våre lokale forhold i Flekkefjord kommune. E...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

«Det er von i hangande snøre» er et uttrykk som er gangbart i mange sammenhenger og kan også tilpasses våre lokale forhold i Flekkefjord kommune.

Et mangfold av kreative vyer og planer som går på fremtidig utvikling av kommunen både sentralt i byen og i de mindre lokale områder ute i distriktene er kommet for en dag i et heseblesende tempo og mer eller mindre ujevnt trav. Mange av prosjektene har hatt som formål å fremme framtidig bosetning og arbeidsplasser i kommunen.

For ordens skyld gjentar jeg noen av de mest profilerte prosjektene som har vært i fokus de siste par årene:

Kultursenter på Tollbodbrygga, hotell på Eschebrygga, Trøngsla-utbyggingen, ferieleiligheter på Abelnes, containerhavn på Abelnes, dypvannskai og industriområde Launes -- Langelandstrand på Hidra, undersjøisk tunnel til Hidra, opplevelsessenter i Kirkehamn, leiligheter på Slippen (med og uten båtstø), to toppetasjer med leiligheter på Spor2, blokker og leiligheter (med og uten båtstø) ut Bekkeveien på Svege, «Venezia» på Loga, osv, osv, osv.

På grunn av mangel av en strategisk generalplan for kommunen, som går utover fireårsperioden for våre valgte kommunale politikere i «styre og stell», er det vanskelig å se sammenhengen i det totale bildet.

Det blir liksom ad hook å hoppe fra tue til tue for å gjøre alle til lags -- det vet vi alle at det ikke er mulig. Dermed oppstår det en form for hemmelighetskremmeri -- til og med i den offentlige informasjonsflyten.

Ballansen mellom tilretteleggelsen av arbeidsplasser og bosetning er selvsagt svært vanskelig. Det ene er avhengig av det andre og gjerne kommer behovene i utakt og ut av fase.

Enkeltprosjektene som er nevnt overfor er gode tiltak hver for seg, men sammenhengen mangler i en kommunal plan. For eksempel er det tenkt på kommunikasjonsbehovet i form av veisystem og utvidelse/ tilpasninger til eksisterende veinett i takt med de fremtidige utbyggingsforslagene?

Hva med tunnelen til Hidra og den økte aktiviteten dette medfører? Med dagens vei- og parkeringsstandard flyter det allerede over i disse sommermånedene.

Hva med Abelnes og containerhavn-utbyggingen der? Det planlegges håndtering av 1000 containere pr. år. Det sies at mye av denne transporten skal gå inn og ut av havnen med båt, men en stor del av den blir selvsagt også med trailere gjennom dagens trange og begrensede veinett på Abelnes (er det i det hele tatt mulig?) videre gjennom den nye boligbebyggelsen på Svege og Steinparken (Hermansens plass) i Flekkefjord, noe som sentrale bypolitikere neppe ser på med særlig stor entusiasme.

I tillegg kommer økt trafikk og tyngre transport aktivitet under og etter byggingen av den undersjøiske tunnelen til Hidra.

Over noen år tilbake i tid erindres to planer som har vært i fokus for å forbedre trafikkforholdene i og gjennom Flekkefjord by. Den ene var strandpromenaden fra jernbaneområdet, bro over Elva til Tollbodplassen, videre på utsiden av Strandgate-bebyggelsen via Eschebrygga og Bekkeveien til Svege.

Disse planene ble lansert på den tid Mandal fikk sin strandpromenade. Dermed måtte Flekkefjord «løpe etter» og ha minst en lignende løsning.

I ettertid vet vi at dette ikke ble noe av, men all planlagt boligbygging langs fjorden hadde i dag og fremover dratt nytte av en slik løsning.

Den andre planen tror jeg faktisk at det er et formannskapsvedtak på å gjennomføre (fra Kjell Svindlands tidlige og meget aktive politiske karriere i kommune og fylke), nemlig etablere en direkte gjennomgående vei utenom Flekkefjord med avkjørsel fra Austad (i dag E39), via Austadvika og «Promilleveien» til Uenesodden, med bro over Grisefjorden og rett inn i tunnel under Lilleheia med utløp i en ny rundkjøring på tennisbanen på Svege.

Da er de gamle veisystemene til og fra Flekkefjord tilknyttet i begge ender og gjennomgangstrafikk i byen elimineres.

Denne planen gikk heller ikke til utføringsfasen den gang. Men -- i dag er behovene der igjen og forholdene er forenklet. Rundkjøringen er allerede klar på Austad, og hverken Knut Svein, Kakken eller fru Dabrowski spiller tennis på Svege lenger.

«Det er von i hangande snøre» -- og det kan skape nytt liv i gamle planer.

Jacob Loga

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...