Merkel vil ikke omfavne «akse» mot ulovlig innvandring

Et forent Europa må bekjempe ulovlig innvandring, sier Tysklands statsminister etter forslaget om å danne en «akse av villige» sammen med Østerrike og Italia.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tidligere onsdag at han sammen med Italia og Tyskland vil danne en såkalt «akse av villige» i kampen mot ulovlig innvandring.

Kurz' kunngjøring kom etter et møte i Berlin med Merkels innenriksminister Horst Seehofer. Han er på kollisjonskurs med sin egen regjeringssjef, som tvert har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensa dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Merkel er motstander av alenegang og mener Europa trenger en felles asyl- og migrantpolitikk, noe Seehofer åpenlyst motarbeider.

Merkel ville onsdag kveld ikke direkte kommentere akse-forslaget, som tilsynelatende ble fremsatt bak hennes rygg. Men hun var klar på at EU må stå samlet.

- Spørsmålet om hvordan vi håndterer migrasjonsproblemet, er en slags lakmustest for framtida og samholdet i Europa, sa Merkel til pressen i Berlin.

Boikottet møte

Seehofer nektet onsdag å delta i regjeringens årlige integreringskonferanse, ledet av Merkel. Begrunnelsen var at en av journalistene som deltok, hadde skrevet en kommentar der med kritikk av innenriksministerens politiske holdninger.

Samme kveld skulle han imidlertid møte Merkel for å diskutere flyktningpolitikk, erfarer nyhetsbyrået DPA.

Seehofer sier at han tidligere i uka hadde dannet en allianse med sin østerrikske kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandringsmotstandere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

- Jeg er glad for det gode samarbeidet vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter møtet med Seehofer.

- Vi mener en akse av villige er nødvendig for å bekjempe ulovlig innvandring.

Allianse

Hva samarbeidet faktisk vil gå ut på, er uklart, men ifølge Seehofer vil det inkludere «spørsmål om sikkerhet og terrorisme»

Den tyske innenriksministeren forsøkte samtidig å avdramatisere konflikten med Merkel og understreket at han er villig til å inngå et kompromiss.

- Vi kommer definitivt til å finne en løsning, sa han.

Assosiasjoner

Kurz sitter i regjering sammen med det høyrepopulistiske Frihetspartiet. Et av partiene i den nye regjeringen i Italia er den innvandringsfiendtlige Ligaen, som ønsker å plassere flere hundre tusen ulovlige innvandrere i interneringsleirer.

Den østerrikske statsministerens valg av ordet «akse» om samarbeidet med Tyskland og Italia, vekker hos enkelte assosiasjoner til andre verdenskrig da nazistiske Tyskland, som Østerrike var en del av, sammen med fascistiske Italia og keiserriket Japan dannet felles front mot de allierte.

(©NTB)

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og Tysklands innenriksminister Horst Seehofer møtte pressen onsdag etter å ha drøftet innvandring i Berlin. Foto: AP/NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...