Pålegges å sjekke skrantesyke

SKAL SJEKKES: I Sirdal og Sokndal skal alle elg og hjort som er to år eller eldre, og som felles i høstens jakt, testes for skrantesyke. Alle kommuner må sende inn prøver fra fallvilt av elg, hjort, rådyr og villrein som er ett år eller eldre for skrantesyke-test. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Miljødirektoratet pålegger jegere å teste elg og hjort for skrantesyke i Sirdal og Sokndal.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Miljødirektoratets intensive kartlegging av skrantesyke i forbindelse med hjorteviltjakta i 2018 er begrenset til villreinområdene, kommuner rundt de stedene hvor skrantesyke er påvist samt et tilfeldig utvalg av kommuner. Blant disse er Sirdal og Sokndal.

I disse kommunene skal alle elg og hjort som er to år eller eldre, og som felles i høstens jakt, testes for skrantesyke. I alle villreinområdene i Norge skal villrein som er ett år eller eldre testes for skrantesyke. Testing av hjortevilt som dør av andre årsaker enn ordinær jakt (fallvilt) skal gjennomføres i alle kommuner i hele Norge. Alt fallvilt av elg, hjort, rådyr og villrein som er ett år eller eldre skal testes for skrantesyke.

Alvorlig

Skrantesyke er en sykdom som er dødelig for hjortedyr. Sykdommen ble første gang påvist i Norge i mars 2016 på ei villreinsimle i Nordfjella villreinområde. Under jakta 2016 ble skrantesyke påvist på ytterligere to villrein i dette området. For å hindre spredning av sykdommen, ble det besluttet å ta ut hele bestanden innenfor Nordfjella sone 1. Dette ble gjennomført i løpet av høsten 2017 og vinteren 2018.Det ble påvist skrantesyke i totalt 19 rein i Nordfjella. Sykdommen er av den samme smittsomme typen som har spredd seg i Nord-Amerika.

- For å øke kunnskapen om utbredelsen av denne typen skrantesjuke er det viktig å teste alt fallvilt og alle villrein felt under jakt, samt ta prøver fra jakt på elg og hjort, opplyser seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Ny type

En ny type skrantesjuke, ofte kalt atypisk skrantesjuke, er funnet hos tre elg i Trøndelag og én hjort i Møre og Romsdal. Det er uavklart om atypisk skrantesjuke er smittsom eller om den kan opptre spontant uten å smitte videre. For å øke kunnskapen om atypisk skrantesyke spesielt, skal det gjennomføres målrettet kartlegging i de områdene der sykdomstypen er funnet, og i tillegg skal eldre elg og hjort i tilfeldig utvalgte kommuner testes.- Skrantesjuke kan påvises i prøver fra hjernen eller lymfeknuter. Dette krever tilgang til døde dyr og relativt ferske prøver. Hjorteviltbestandene i Norge reguleres i hovedsak igjennom jakt, og årlig felles rundt 100.000 elg, hjort, villrein og rådyr. Tilgangen til døde hjortevilt, og muligheten til å ta ut hjerneprøver, er derfor størst i forbindelse med jakt , forklarer Vangen.

PÅLEGG: - Muligheten til å pålegge innsamling og rapportering etter forskrift om forvaltning av hjortevilt er sjeldent benyttet. I den særskilte sykdomssituasjonen vi er i anser vi at kartlegging av skrantesjuke i Norge er så viktig at Miljødirektoratet velger å benytte muligheten til å pålegge jegere å teste felte hjortevilt for skrantesyke, forteller Vangen.

- Mattilsynet og Miljødirektoratet har et nasjonalt kartleggingsprogram for skrantesjuke. Programmet gjennomføres i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet. Til sammen skal ca. 30.000 hjortedyr testes i Norge i 2018.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...