Politiet har fått 80 tips om savnede Arjen Kamphuis

Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjen Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.

Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjen Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.

Politiet mangler sikre og bekreftede observasjoner av sikkerhetseksperten som jobber i WikiLeaks. Snart én måned etter at han beviselig sjekket ut fra hotellet hvor han bodde i Bodø har mange sagt at de har sett ham på ulike steder, men politiet har ikke greid å verifisere noen av tipsene.

- Det er mange spørsmål vi ikke har svar på. Vi har 80 ulike tips vi skal ettergå, så det er en omfattende etterforskning, sier politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt til NTB.

Han leder etterforskningen av mannen som uventet er blitt borte. Arjen Kamphuis sjekket ut fra hotellet sitt i Bodø 20. august, angivelig med to svarte bager. I den ene tror politiet han hadde en sammenleggbar kano som sammen med flere personlige eiendeler ble funnet i sjøen mellom Fauske og Rognan tirsdag kveld.

Kamphuis skulle reise fra Nordland med tog til Trondheim og deretter fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten.

Telefon og vitner

Uten noe forutgående livstegn slo telefonen hans inn på en basestasjon i det lille tettstedet Vikeså i Bjerkreim sør i Rogaland i timen før midnatt 30. august. Først var det hans nederlandske SIM-kort som ble registrert, siden ble det skiftet til et tysk SIM-kort som også er registrert på hans navn. Siden har det vært ikke vært noen tekniske spor etter mannen.

Et vitne skal ifølge VG ha observert Kamphuis sammen med to andre menn i Vikeså den samme kvelden telefonen ble registrert av basestasjonen. Alle tre skal ha hatt turutstyr og to av dem snakket nederlandsk mens den tredje snakket tysk.

Tre hypoteser

- Vi har et tips om en observasjon i Danmark litt ut i september. Vi samarbeider med dansk politi om dette, men det er helt umulig å si noe om sikkerheten i disse tipsene, sier Walla.

Han gjentar at politiet holder alt åpent hva som kan ha tilstøtt nederlenderen. De har tre hovedhypoteser som går ut på at 46-åringen kan ha blitt utsatt for en ulykke, at han selv har valgt å holde seg skjult eller han har blitt utsatt for en straffbar handling.

- Vi har så langt ingen opplysninger i saken som gjør at vi kan utelukke noen av de tre hypotesene, sier Walla, og legger til:

- Hans beskrevne tilknytning til WikiLeaks har ikke noe innvirkning på jobben politiet gjør. Vi etterforsker denne på lik linje med andre savnetsaker.

Spekulasjoner

Saken vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser etter at WikiLeaks og flere nederlandske medier har fulgt saken tett. Svært mange finner det underlig at politiets siste sikre observasjon er ved utsjekkingen av hotellet i Bodø 20. august og at telefonen hans deretter plutselig dukker over 1.000 kilometer lenger sør uten at det er funnet andre spor i mellomtiden.

Den britiske avisen The Guardian oppsummerer fredag en rekke av spekulasjonene som følgere av WikiLeaks på Twitter har lansert. Mer enn 5,4 millioner personer følger WikiLeaks, og nettstedet har selv omtalt forsvinningen av Kamphuis som «merkelig».

Venner av Kamphuis er urolige over forsvinningen og sier Kamphuis har gått glipp av viktige møter fordi han ikke er kommet tilbake som ventet, blant annet møter han selv hadde tatt initiativ til.

(©NTB)

Politiet ønsker flere tips om nederlenderen Arjen Kamphuis som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix

Politiet fant tirsdag kveld en sammenleggbar kajakk som politiet mener tilhører den savnede Arjen Kamphuis. Kajakken er av merket Oru Kayak Coast XT. Kajakken ble funnet i Skjærstadfjorden mellom Fauske og Rognan. Foto: Politiet / NTB scanpix

Nederlenderen Arjen Kamphuis (46) forsvant 20. august i Bodø. Han jobber med sikkerhet i WikiLeaks i Nederland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...