Rapport: USAs krig mot terror har kostet en halv million mennesker livet

Rundt en halv million mennesker har lidd en voldsom død i Irak, Afghanistan og Pakistan under USAs krig mot terror, viser en ny rapport.

Begrepet «krig mot terror» blir brukt om den strategien USA valgte etter terrorangrepene 11. september 2001. Afghanistan ble raskt identifisert som et arnested for internasjonal terror og var i årene som fulgte, mål for massive angrep fra USAs og dets allierte.

Rapporten er utarbeidet av Brown-universitetets institutt for internasjonale forhold.

Det totale dødstallet er satt til mellom 480.000 og 507.000 mennesker, men det heter i rapporten at det endelige tallet trolig er høyere.

- Uansett viser den siste opptellingen en økning på 110.000 drepte i forhold til det tallmaterialet som ble offentliggjort i 2016, heter det i en kunngjøring. Tallet omfatter opprørere, sivile, lokalt politi, sikkerhetsstyrker og amerikanske og allierte tap.

- Selv om krigen mot terror often blir oversett av folk flest i USA, av pressen og politikere, viser økningen i antall drepte at det fortsatt er en intens krigføring.

Langt de fleste er drept i Irak, mellom 183.000 og 205.000. Vel 38.000 drepte er registrert i Afghanistan og vel 23.000 i Pakistan.

- Vi får aldri vite det nøyaktige tallet. For eksempel kan titusener av sivile ha blitt drept under gjenerobringen av Mosul og andre byer fra IS, men likene er neppe funnet og registrert, sier Neta Crawford, rapportens hovedforfatter.

Rundt 7.000 amerikanske soldater har mistet livet i Irak og Afghanistan.

(©NTB)

Den irakiske hæren viser fram våpen som er beslaglagt i operasjoner mot militante grupper i Bagdad i sommer. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...