Redd villmarka på Agder, stopp alle nye vindkraftanlegg!

Agder har to etablerte vindkraftanlegg, ett er under oppføring og det er gitt konsesjon til 5 andre. Det er i all hovedsak i villmarkspreget natur i k...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Agder har to etablerte vindkraftanlegg, ett er under oppføring og det er gitt konsesjon til 5 andre. Det er i all hovedsak i villmarkspreget natur i kommunene Farsund, Flekkefjord, Sirdal, Kvinesdal og Birkenes. Installert effekt er oppgitt i søknadene til å utgjøre 542 megawatt. Med 2900 driftstimer pr år (1/3), vil samlet strømproduksjon fra alle turbinene være 1572 gwh (gigawattimer eller 1,572 twh - terrawattimer) pr år. Landets årsproduksjon er opp mot 150 twh. Da vil disse 8 kraftverkene bidra med 1,048 % av Norges totale strømproduksjon.

Disse 8 vindkraftverkene vil i konsesjonsareal forbruke nær 80 km2, til sammenlikning er Agders største øy, Tromøya 28,6 km2. Det er villmark som for all framtid blir ødelagt og tapt med de enorme inngrepene vindkraftverken krever. Når rotorblader på opptil 70 meters lengder skal fraktes inn i det kuperte landskapet med lastebil og turbiner på opptil 200 meters høyde monteres , medfører det enorme naturinngrep; heilandskap sprenges i stykker, daler blir fylt opp, myrområder endevendes. Ødeleggelse av natur i dette omfang fører til tap og forringelse av viktige leveområder for et sterkt presset dyreliv allerede, og fugl blir drept i stort antall etter kollisjon med turbinene. I bare ett anlegg i Norge er det gjort undersøkelser om dette av NINA. På Smøla er 100 havørn og 200 ryper drept til nå.

Miljødirektoratet opererer med et influensområde utenfor selve konsesjonsområdet på 20 km hvor synlighet, lyd og stor fare for kast av is fra rotorbladene påvirker naturen og bruken av den. Det vil for de 8 anleggene utgjøre 1500 km2. Agders største kommune er Sirdal med 1554 km2. For friluftsliv, her også tatt med reiseliv, vil dette være svært ødeleggende.

Olje- og energidepartementet har gitt NVE i oppdrag å lage Nasjonal ramme for vindkraft på land. Det forutsettes at planen oversendes i april i år til Stortinget for behandling der. NVE har pekt ut 43 områder fra nr 1 - Sør-Varanger til nr 9,10/11/12/ 13 som berører Agder, hvor nye vindkraftanlegg kan være aktuelle.

Vindkraftindustrien arbeider alt nå med å sikre seg opsjon på villmark i et belte fra Sirdal til inn i Bygland for 12 nye kraftverk gjennom å oppsøke grunneiere og gjøre avtaler med dem om utbygging. Arealbehovet er stipulert til minimum 300 km2! Denne fremgangsmåten forskutterer hva Stortinget vil konkludere med og bidrar alt nå til omfattende konflikt og uro i lokalsamfunn og perspektiver på mulige naturødeleggelser som ikke er til å fatte omfanget av.

Norge har de siste årene hatt et overskudd på elkraft på ca 12 - 15 twh årlig, samtidig er det gjort flere utredninger fra regjeringsoppnevnte utvalg som har konkludert med et potensial på mellom 30 og 40 twh med ulike energieffektiviseringstiltak. Utover dette vil det i framtiden i følge forskere bli mer nedbør, og oppgradering av eldre kraftverk, småkraftverk m.m vil ytterligere bidra til øket strømproduksjon.

Agder har allerede avgitt mye villmark til vassdragsregulering, andre krafttiltak, 8 vindkraftverk, bebyggelse, veier m.m.. Samtidig er landsdelen svært dårlig representert når det gjelder vern av større områder og har ingen nasjonalpark på land. Videre utbygging av vindkraftanlegg på Agder vil gripe inn i våre etterkommeres rett til å nyttegjøre seg og glede seg over natur som ikke kan være i overenstemmelse med Grunnlovens miljøparagraf - § 112 og naturmangfoldlovens § 1. Vårt forvalteransvar tilsier at vi ikke kan etterlate oss en så ødelagt natur på Agder som nye vindkraftanlegg vil resultere i.

Bjørn Nissen

Anne Britt Hovden

Peder Johan Pedersen

fra Naturvernforbundet i Agder

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...