Satt i varetekt i 405 dager i Vålnes-saken - får ingen erstatning

En 46-åring som satt i varetekt i 405 dager siktet for Vålnes-drapet i Balsfjord, får ikke erstatning. Det har Statens sivilrettsforvaltning avgjort.

Mannen krevde 168.300 kroner i oppreisning for de 405 dagene han satt i varetekt, hvorav 42 dager i fullstendig isolasjon. Drapssaken ble henlagt i 2015.

Konklusjonen fra Statens sivilrettsforvaltning, som i november behandlet kravet, er begrunnet med at han har nektet å forklare seg, at han har skiftet forklaring flere ganger og utvist det som omtales som «mistankepådragende atferd», skriver Nordlys.

«Etter Statens sivilrettsforvaltnings oppfatning har kravstiller motvirket sakens opplysning», heter det blant annet i vedtaket.

46-åringen ble pågrepet 1. november 2012 og løslatt 10. desember året etter.

Mannens advokat Christian Wiig sier til avisen at han vil anbefale sin klient å kreve rettslig behandling, noe som kan bety at saken ender for domstolen.

De to andre som var siktet i saken, Vålnes' tidligere samboer og hennes nye ektemann, har foreløpig ikke inngitt krav om verken oppreisning eller erstatning som følge av straffeforfølgingen. Advokat Morten Furuholmen sier til avisen at fristen for å sende inn krav ennå ikke er gått ut.

Per Vålnes ble meldt savnet av samboeren sin fire dager etter at han holdt 50-årslag i hjemmet sitt i Balsfjord lørdag 26. november 2011. Saken ble først etterforsket som en forsvinning, deretter som drap. Tre personer har vært siktet i saken. I august 2015 ble saken henlagt og påtalemyndigheten betrakter den som et uoppklart drap.

(©NTB)Forsvinningssaken angående Per Vålnes, fra Sagelv i Balsfjord er fortsatt uoppklart. Saken ble henlagt i 2015.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...