Skjerper naturalytelser og skatteregler

Regjeringen vil modernisere og forenkle reglene om fri avis og overtidsmat. Foto: Svein Løvland (illustrasjonsfoto)

Regjeringen legger nå frem endringer som skal klargjørere regelverket.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2018 kl 10:58

Mange arbeidsgjevarar opplever skattereglane for naturalytingar som uklåre og delvis utdaterte. Regjeringa legg no fram endringar som vil klårgjere viktige delar av regelverket. Det vil verte enklare å gjere ting rett.

– Det har lenge vore behov for å forbetre reglane om naturalytingar. Framlegga frå regjeringa vil ta bort mykje av uvissa som næringslivet opplever på grunn av uklåre reglar. Vi tek òg bort utdaterte og kompliserande særreglar. Samla sett vil dei nye reglane gjere det enklare for næringslivet å gjere ting rett, seier finansminister Siv Jensen (FrP).
– Næringslivet og skattestyresmaktene er samde om at reglane bør gjerast klårare og enklare å etterleve. Sivilombodsmannen har òg oppmoda lovgjevar om å avklåre kven som skal ha plikt til å rapportere, gjere forskotstrekk og svare arbeidsgjevaravgift når tilsette får naturalytingar gjennom ein tredjepart.

Modernisere

Skattedirektoratet har hatt framlegg til endringar på høyring, og framlegget frå regjeringa byggjer i hovudsak på desse, men med nokre tilpassingar.
Hovudgrepa er å gjere det klårt at det er arbeidsgjevaren til dei tilsette som skal ha plikt til å rapportere m.m. òg når ytinga kjem gjennom ein tredjepart, og å erstatte gjeldande skjønsmessige vilkår for skattefritak for personalrabattar med ei beløpsgrense. Samstundes vil vi modernisere og forenkle reglane om mellom anna fri avis og overtidsmat.

Formålet med endringane er å gjere reglane enklare og klårare, meir rettferdige og betre tilpassa samfunnet slik det er i dag. Fleire av rutinane m.m. som arbeidsgjevarane må ha for å følgje skattepliktene vil vere høvelege som vern mot korrupsjon og anna uheldig påverknad frå tredjepartar. Endringane legg òg til rette for betre etterleving.

Regjeringa legg opp til at endringane samla sett ikkje skal endre dei samla skatteinntektene. For å gje arbeidsgjevarane tid til å gå gjennom reglar, rutinar og system for ytingar til dei tilsette, legg regjeringa opp til at endringane skal gjelde frå inntektsåret 2019. Regjeringa kjem i statsbudsjettet for 2019 attende til fastsetjing av beløpsgrensa for skattefrie personalrabattar.

Enklare skattereglar for utanlandske arbeidstakarar

Regjeringa foreslår enklare skattereglar for utanlandske arbeidstakarar på mellombels opphald.
Skattlegging av utanlandske arbeidstakarar på mellombels opphald gjev mange feil og er samstundes ressurskrevjande for skattytar og for Skatteetaten. Det kjem mellom anna av at regelverket er komplisert, at informasjonsgrunnlaget er mangelfullt og at etterlevinga ikkje er god nok. I tillegg er innkrevjing av restskattar vanskeleg arbeid og kontrollkapasiteten avgrensa. Difor foreslår regjeringa enklare skattereglar.

Fast prosent

Forslaget går i korte trekk ut på at lønsinntekter vert skattlagt etter ein bruttometode med ein fast sats på 25 prosent. Skattytar får ingen frådrag i skattegrunnlaget. Skatten vert fastsett fortlaupande ved arbeidsgivar sitt trekk og melding til Skatteetaten. Skattytar skal ikkje levere skattemelding for inntekter som vert skattlagt i ordninga. Ordninga gjeld ikkje for dei som har inntekter over trinn tre i trinnskatten eller for dei som har inntekt frå verksemd. Den nye ordninga er valfri. Det inneber at skattytar kan velje skattlegging etter dei ordinære reglane i skatteloven.
Regjeringa foreslår òg å oppheve det særlege standardfrådraget for utanlandske arbeidstakarar. Sokkelarbeidarar og utanlandske sjøfolk får behalde frådraget fordi dei ikkje kan inngå i den nye ordninga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...