Sørsudanske ledere signerer fredsavtale

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar har undertegnet en etterlengtet fredsavtale, men mange er skeptisk til om den vil holde.

Avtalen er det siste i en rekke forsøk på å få en slutt på en fem år lang, blodig borgerkrig. Den ble signert med en rekke regionale ledere, diplomater og tjenestemenn til stede i Etiopias hovedstad Addis Abeba onsdag.

Konflikten begynte i 2013 og utviklet seg raskt til en regional krise.

Detaljene i avtalen er ikke offentliggjort, men håpet er at den vil bidra til å stanse en krig som har kostet titusenvis av menneskeliv, forårsaket hungersnød for millioner av mennesker og spredd flyktninger over hele Øst-Afrika.

- Verdens øyne er på oss, når de sørsudanske lederne i dag forplikter seg til å jobbe for forsoning og varig fred i landet, sa Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Delegatene tok imot avtalen med applaus, men enkelte ga også uttrykk for bekymring for om den vil holde. Den forrige fredsavtalen kollapset i 2016, da kamphandlinger i hovedstaden Juba førte til at Machar måtte flykte fra stedet.

Sjefen for FNs kontor i Sør-Sudan, David Shearer, uttalte at det var nødvendig å erkjenne at avtalen bare er ett skritt på veien mot en varig fred. Han fikk tilslutning av britiske Chris Trott, som snakket for den såkalte troikaen som også omfatter Norge og USA.

- Vi er fortsatt bekymret for i hvor stor grad partene er forpliktet til avtalen, sa han, og pekte på meldinger om nylige kamper byen Wau i nordvest og drapene på 13 hjelpearbeidere i Sør-Sudan bare i år.

(©NTB)

Opprørslederen Riek Machar (til venstre) og Sør-Sudans leder Salva Kiir fotografert i 2016. Foto: Jason Patinkin / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...