Spanias regjering tar oppgjør med borgerkrigen og Franco-tiden

Spanias nye sosialistregjering har planer om å etablere en sannhetskommisjon som skal granske borgerkrigen og Franco-diktaturet.

Spania har til nå i stor grad feid den dystre fortiden under teppet, av frykt for konflikt. I en uttalelse fra justisdepartementet onsdag heter det at den nye regjeringen har sju prioriterte saker, derav «historisk hukommelse».

En rekke tiltak varsles, dersom planen blir satt ut i livet. Blant annet skal det letes etter mennesker som forsvant under borgerkrigen mellom 1936 og 1939, og under Francisco Francos påfølgende diktatur som ble avsluttet med hans død i 1975.

En offisiell opptelling av ofrene for borgerkrigen og diktaturet skal finne sted, og det skal holdes årlige opptellinger av antall lik som graves opp fra massegraver. Ifølge Amnesty International er det kun Kambodsja som har flere massegraver i verden.

Departementet varsler også at alle symboler som hyller den mørke perioden, blant annet gatenavn oppkalt etter Francos generaler, skal fjernes. Monumenter som hyller Franco-regimet står fortsatt rundt omkring i landet.

Det mest framtredende monumentet er «De falnes dal» like utenfor Madrid, med et stort mausoleum tilegnet diktatoren. Det ble bygget på 1940- og 1950-tallet, i stor grad ved hjelp av fanger som Francos styrker tok under borgerkrigen.

Franco er selv gravlagt i mausoleet, der det også ligger 30.000 døde fra begge sider i borgerkrigen. Franco skal selv graves opp, varsler regjeringen.

(©NTB)

Spanias statsminister Pedro Sanchez, som onsdag deltok under NATO-toppmøtet i Brussel, er fersk i regjeringskontorene i Madrid. Nå varsler hans regjering gjennomgang av landets dystre fortid. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...