Børsene i USA faller for sjette dag på rad

Børsene i USA avsluttet med markert fall også torsdag. For første gang i Donald Trumps presidentperiode har fallet vart i seks dager på rad.

Frykt for økt rente og globale handelskonflikter oppgis som årsaker til fallet.

Torsdag gikk nedgangen hardest utover selskaper innen bank- og helsesektoren. Men uroen rammer bredt, og selv aksjer som har vært regnet som trygge plasseringer, mistet verdi.

Ved stengetid hadde Dow Jones falt 2,1 prosent. Dermed har industriindeksen falt med 5,3 prosent i løpet av to dager, noe som er den kraftigste nedgangen siden februar.

Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt, men langt mindre enn dagen før. Tapet lød på 1,2 prosent. Den brede S&P-indeksen endte ned 2,1 prosent.

Dagen før raste aksjekursene med 3-4 prosent. Nedgangen rammet store teknologiselskaper som Amazon, Microsoft og Apple spesielt hardt, og torsdag fortsatt nedgangen.

Frykter lavere vekst

Analytikere forklarer nedgangen med frykt for at USAs sentralbank vil komme med flere renteøkninger for å hindre overoppheting av økonomien. I tillegg er det flere forhold som tyder på at veksten i verdensøkonomien vil avta, blant annet som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.

Etter den kraftige nedturen på Wall Street onsdag fulgte asiatiske og europeiske børser etter. Franske CAC 40 og britiske FTSE 100 falt begge med 1,9 prosent, mens tyske DAX krympet 1,5 prosent.

I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 3,9 prosent, mens Hang Seng i Hongkong endte 3,5 prosent ned. Kospi-indeksen i Sør-Korea falt med hele 4,4 prosent.

Trump kritiserer Fed

President Donald Trump mener det er sentralbanken Federal Reserve som har skylden for nedgangen, og torsdag trappet han opp kritikken. Ifølge Trump gjør banken «en stor feil» og er «for aggressiv».

Flere kommentatorer mener det er uklokt av Trump å blande seg inn i sentralbankens rentepolitikk. Bankens uavhengige stilling anses som en viktig faktor som sikrer de amerikanske finansmarkedene stor troverdighet.

Valutafall

Turbulensen påvirker også valutamarkedet. Verdien på kinesiske yuan falt torsdag til det laveste nivået på ett og et halvt år. Samtidig presses rentene oppover på flere hold, spesielt for land med stor gjeld, som for eksempel Italia, ettersom det stilles spørsmål ved tilbakebetalingsevnen på lang sikt.

Gullprisen gjorde imidlertid sitt største hopp på to år etter måneder med nedgang.

Ifølge sjeføkonom i svenske SEB, Robert Bergqvist, er børsnedgangen en naturlig følge av at konjunkturen har passert toppen. Uroen skyldes frykt for hva som vil skje med den økonomiske veksten framover, mener han.

- Verden befinner seg i en situasjon der vi har passert veksttoppen, og spørsmålet nå er hvor mye den kommer til å bremse, sier han til nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Aksjehandler Michael Pistillo under det kraftige aksjefallet på New York-børsen onsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...