Står på kravene overfor vindparken

HAR EN AVTALE: Ordfører Thor Jørgen Tjørhom (Sp) i Sirdal står fast på at Tonstad Vindpark som eies av Engie må oppfylle de avtalene som er inngått. 15 oktober er det et nytt møte mellom kommunen og Engie. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Formannskapet i Sirdal lukket dørene da de skulle drøfte sin videre strategi.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Ordfører Thor Jørgen Tjørhom forklarer at det var naturlig å lukke dørene til møtet siden politikerne skulle diskutere strategi for neste møte med aktørene bak Tonstad vindpark, som er det store, franske selskapet Engie.

- Vi skal ha et nytt møte 15. oktober for å drøfte den opprinnelige erklæringen og de tiltakene som står i avtalen. Strategiene for dette møtet ønsker vi ikke skal slippe ut i forkant, sier Tjørhom til Agder.

To prosesser

- Dette er en sak som både handler om manglende medvirkning i utarbeidelse av miljø, areal og transportplan (MTA-plan) og uenighet med Tonstad vindpark om forståelsen av avtaler som er inngått, forklarer Tjørhom.- Saken om manglende medvirkning er som kjent klaget inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Vi var nylig i Oslo og fikk peke på hva vi mener er viktig i NVE sin ankebehandling før klagen blir sluttbehandlet i Olje- og energidepartementet (OED).

NYTT MØTE: - Hvilke saker er det som skal tas opp 15. oktober?

- Det er flere brikker som skal på plass. Hovedsaken er at vi står fast på at de erklæringer og avtaler som er inngått fortsatt gjelder og skal følges opp. Noen punkter i avtalen, som at brakkerigg som skulle etableres på Feed ikke blir oppfylt fordi utbygger velger å gjenbruke brakkeriggen som Statnett har brukt, finnes det løsninger på. Det står i avtalen at da skal selskapet bidra med økonomiske vederlag til skianlegget på Feed og kapasiteten der. Det er en ventil i avtalen som sikrer at det blir et bidrag som gir varige verdier, forteller Tjørhom.

- Det blir lagt opp til at samtlige politiske parti skal være representert i møtet for å få bredest mulig forankring. Vi har ikke forhandlet eller ettergitt noen krav. Avtalen må oppfylles, dette er en erklæring Tonstad vindpark har lovet å følge. De må forstå at vi forventer at avtalen følges opp. Vi har så langt ikke vurdert om vi må ta noen rettslige steg. Vi håper å unngå det, men da må forhold knyttet til trafikksikkerhet, økonomiske forpliktelser og plassering av vindmøller ordnes opp i.

Noen av utfordringene er at selv om noen av vindmøllene er flyttet på, så er det valgt en vindmølletype som er så stor, med 200 meters høyde, at de likevel blir synlige fra Øksendal. Utfordringen med synlighet og støy gjelder også for enkelte hytter og støler i det aktuelle området.

Vindkraft-senter

Informasjonssenter, sykkelstier og visningsmølle er også noe av det som diskuteres.- I den interne politiske diskusjonen har det blitt trukket frem at jeg skal ha lovet at det blir et kraftvitensenter i Sirdal. Det som er saken når det gjelder dette, er at da denne saken var oppe i 2015, så var det så mange usikre faktorer at det ikke var grunnlag for å gå videre med dette. Det som ble bestemt var at vi kunne tenke oss å få til et infosenter knyttet til energi, fremholder Tjørhom.

- Vi har ikke en plan-B for kraftvitensenter, eller et kraftsenter-light, men ser for oss et infosenter knyttet til forpliktelsene som Tonstad Vindpark har tatt på seg om informasjon om vindkraftproduksjon. Det kan bli vanskelig å få gjennomført besøks-mølle ut fra de sikkerhetskrav som stilles, men vi forventer et infosenter der vi eventuelt kan bygge inn mer kraft-informasjon. Det kan gi god verdi både for fastboende og tilreisende.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...