Sterkt bekymret for brannsikkerheten

KLAGER: Rune Haaland har sendt klage til DSB og bedt dem om å ikke ensidig forholde seg til informasjon fra Sokndal kommune. Foto: privatKJØP BILDE

Bagatellisering og bortforklaringer, sier Rune Haaland, innbygger på Sogndalstrand.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2019 kl 20:51

Haaland mener brannsikkerheten på Sogndalstrand er svekket og har sendt bekymringsmelding til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) og til Riksantikvaren.

Riksantikvaren har innhentet informasjon og skrevet brev til Sokndal Kommune med krav om at det igangsettes nødvendige tiltak. DSB har henlagt saken etter å ha mottatt informasjon fra Brannvesenet i Sokndal.

Haaland sier til Agder at han i løpet av inneværende uke sender klage til DSB og ber om at de forholder seg til virkeligheten og ikke det de får forklart fra Sokndal Kommune.

Har klaget

- Det er litt pussig at to ulike overordnede myndighetsorganer reagerer så forskjellig på min bekymringsmelding, sier Haaland videre. Det er ikke lenger mulig å få fram brannbil til de mest sårbare sonene på det gamle ladestedet. Grunnen er at kommunen av preventive grunner har stengt plassert betongelement som hindrer trafikk i Strandgaten. Det vil ta tid å fjerne betongelement og andre fysiske hindre. Et annet problem er at det har vært over 50 feilmeldinger på brannvarslingsanlegget som ikke er fulgt opp av kommunen før bekymringsmeldingen ble sendt. Haaland mener at feilmeldingene blir bagatellisert. Det var en brannutrykning i sommer som førte til utrykning av to brannbiler.- Brannvesenet i Sokndal bagatelliserer feilmeldingene i Agder 31. desember 2018, mener Rune Haaland.

Han oppfordrer kommunen til å publisere en liste som viser hvilke feil som er reagert på. Han ønsker også forklaring på hvorfor alle feilmeldingene ikke har medført aktivitet fra kommunens side.

Haaland har sendt klage til DSB og bedt dem om å ikke ensidig forholde seg til informasjon fra Sokndal Kommune.

- Eksperter fra Riksantikvaren har gjort aktive skritt for å undersøke saken, herunder vært på befaring. DSB har kun forholdt seg til en syltynn forklaring fra brannvesenet, sier Haaland.

- Norske myndigheter bør koordinere seg og sørge for at den fredede bebyggelsen i Sogndalstrand blir sikret forsvarlig mot brann.

Tiltaksplan

Brannsjef i Sokndal Svein Rolf Salvesen opplyser til Agder at brannvesenet i begynnelsen av januar ba om et møte med leverandøren av anlegget for å dobbeltsjekke bekymringsmeldingene.- Vi har fått bekreftelse fra leverandøren om at anlegget er funksjonelt og vil gi alarm slik det står pr. i dag, men at noen detektorer samt en del batterier må byttes ut, sier brannsjef Svein Rolf Salvesen.

Sammen med leder av forebyggende avdeling Kjetil Presterud understreker han at brannvesenet har oppdatert beredskapsplanen i forbindelse med at veien er stengt en periode på Sogndalstrand.

- Vi registrerer at det er bekymringer vedrørende sprinkleranleggene, disse vil fungere som normalt da vi etablerer vann direkte ifra brannkummene istedenfor brannbilene, opplyser Presterud.

Det er Sokndal kommune som har ansvar for drift og vedlikehold av brannsikringen på Sogndalstrand etter avtale med Riksantikvaren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...