Sterkt kritisk til valg-regler

TELLEMASKINER: Sirdal kommune mener at tellemaskiner, eller skannere som dette er til å stole på når antall stemmer sjekkes opp mot mottatte stemmer i kommunen. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Sirdal kommune er forundret seg over at ikke Staten setter inn ressurser på å sikre det statlige valgsystemet og skannersystemet.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Forslag til endringer i valgforskriften har fått rådmannen i Sirdal til å reagere. Formannskapet ble i går med på en høringsuttalelse som sier klart fra om hva kommunen mener om forslag som innebærer mer manuell telling av stemmesedlene.

«Sirdal kommune er i mot forslaget i forskriften om manuell foreløpig telling. Forslaget i forskriften vil medføre en tredje obligatorisk telling for Sirdal kommune som teller ved hjelp av skanner. Erfaringsvis er det avvik mellom manuell telling og skanning.» påpeker formannskapet i et av høringspunktene til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Selvmotsigende

- Forslaget er også slik vi oppfatter det, selvmotsigende. I forslaget står det at dersom en kommune teller manuelt to ganger så gjør det ikke noe at det er avvik. Kommunene pålegges ikke ny telling da. Men dersom endelig telling skjer via skanning så skal det telles på nytt med nye mennesker. Dette oppleves ikke logisk, påpeker rådmann Inge H. Stangeland.- Vi må kunne tolke forslaget slik at det er skepsis til at skannerløsningen ikke fungerer optimalt. Hvordan vil det da hjelpe å skifte ut menneskene som står ved skannerne og bruker samme skanner?

«Sirdal kommune forundrer seg over at ikke Staten setter inn ressurser på å sikre det statlig valgsystem og skannersystemet.», fastlo formannskapet i høringsinnspillet.

- Det er en tøff og tydelig beskjed. Det er veldig bra, kommenterte Egil Netland (KrF).

FOR HÅND: Sirdal kommune ber videre om at setningen «Med manuell opptelling menes at opptellingen skjer for hånd uten bruk av maskiner» strykes.

- Det er ingen grunn til at man ikke kan telle antall med en skanner som ikke står i nett. Det antallet skanneren kommer med kan lett kontrolleres mot antall mottatte stemmer i kretsen/kommunen, forklarer rådmannen.

- Fra Sirdal kommune sin side er det et absolutt krav at vi kompenseres for merkostnadene. Mennesker skal ha lønn for å møte på jobb og telle. Både manuell telling og nye mannskaper ved skanneren koster penger. Departementet fikk ved forrige valg en oversikt over hva dette forslaget vil innebære av kostnader. Budsjettet er ferdig fra rådmannens side i november. Det er ikke budsjettert med lønnsmidler til manuell telling.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...