Titusener av katalanere demonstrerte i Brussel 

"Europa, våkn opp!» lød slagordet da katalanere strømmet inn i EUs hovedstad for å protestere. 

Et hav av katalanske flagg fylte plassen da demonstrantene samlet seg ved parken Cinquantenaire i Brussel, bare et steinkast fra EUs hovedkvarter i byen.

Belgisk politi anslo at de var rundt 45.000 i tallet. Det hele gikk fredelig for seg.

- Vi er her for å protestere mot den spanske regjeringen, som er fascistisk. Den respekterer ikke rettighetene våre. Men også mot Europa. Vi vil ikke la dem forbigå dette i taushet, sa Eloí Naval, en av demonstrantene, til NTB.

- Vi er demokratiske, og vi har valgt et demokratisk parlament. Så vi forstår ikke hvorfor Europa bare ser en annen vei, sa han.

Ble busset inn

Demonstrasjonen førte til betydelige forstyrrelser i trafikken i området, og EU-institusjonene måtte trappe opp sikkerhetstiltakene. Innenfor pågikk flere ministermøter.

Ifølge arrangørene gikk det 250 busser med demonstranter fra Catalonia til Brussel. Andre kjørte selv eller fløy.

En demonstrant kunne fortelle NTB at hun hadde sittet 16 timer i buss for å komme seg fram.

På plass var også andre europeere som ønsket å vise solidaritet med katalanerne og deres sak.

Risikerer tiltale

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont søkte tilflukt i Belgia da han ble avsatt etter folkeavstemningen om uavhengighet tidligere i høst.

Han risikerer tiltale for oppvigleri og misbruk av offentlige midler, men en spansk dommer har nå trukket arrestordren mot ham.

Flere andre katalanske politikere sitter for tida i varetekt.

EU har vært svært forsiktig i uttalelsene om saken og har overlatt håndteringen til regjeringen i Madrid. Budskapet fra både spansk side og fra Brussel har vært at Catalonia må forbli et indre anliggende.

Katalanske separatister har på sin side arbeidet målrettet for å forsøke å løfte konflikten til internasjonalt nivå.

(©NTB)

Katalanske uavhengighetstilhengere demonstrerte nær EUs hovedkvarter i Brussel.
Foto: AP Photo/ Virginia Mayo / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...