– Tilgangen er god

Jan Frich er direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst RHF. Foto: Jan Frich/ @j_frich

Direktør for medisin og helsefag, Jan Frich i Helse Sør-Øst HRF, sier at det i Agder er god tilgang og kapasitet innenfor psykisk helsevern i spesiali...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Direktør for medisin og helsefag, Jan Frich i Helse Sør-Øst HRF, sier at det i Agder er god tilgang og kapasitet innenfor psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten.

At forskjellen i antall psykologer er så forskjellig i fylkene i Helse Sør-Øst, forklarer han med at andelen avtalespesialister dels er historisk betinget fra tiden da fylkeskommunene hadde ansvaret for sykehusene og spesialisthelsetjenesten. I 2002 overtok staten, og helseforetaksmodellen ble etablert.

- At det enkelte steder kan være et for høyt antall avvisninger av henvisninger hos DPS, er derimot ikke bra. Det arbeider vi med, understreker Frich.

Han viser til Helsedirektoratets årlige rapport «Aktivitetsdata for avtalespesialister, som viser at forbruket av polikliniske tjenester for poliklinikk PHV i Agder ligger høyt sammenlignet med andre områder i Helse Sør-Øst. Agder ligger nest høyest på bruk av psykiske helsetjenester.

- At det er et totalt sett dårligere psykiatrisk tilbud i Agder, er ikke korrekt. Her må man se hele bildet innen psykisk helsevesen, mener fagdirektøren.

Han viser til at det skjer en stor satsing på DPS og behandling i sykehusene. Alternativet vil være å opprette flere driftsavtaler, og i stedet si opp folk i DPS.

- Hva tenker du om at innbyggere i Vest-Agder ikke har den samme valgfriheten til å velge avtalespesialist?

- Vårt inntrykk er at tilbudet er godt, men jeg forstår at Psykologforeningen argumenterer slik de gjør. Jeg ser at profilen på tilbud kan være forskjellig ulike steder.

Fagdirektøren utelukker ikke at avtalepsykolog-tilbudet vil kunne styrkes i Vest-Agder, men i det totale bildet ser han ikke at det er behov for flere nå.

Frich har forståelse for at noen kan mene at det dreier seg om ulikt tilbud til pasientene ut fra bosted. At DPS-psykologer behandler færre pasienter daglig, sier han dels kan forklares med at det dreier seg om tyngre pasienter, tverrfaglig samarbeide og at det er i det offentlige at spesialister utdannes.

- Tilbudet avtalespesialistene gir er et godt tilbud for mange pasienter, og jeg ser at det kunne vært en annen fordeling. Men som nevnt er mye av ressursene i Agder brukt på satsing på DPS, forklarer fagdirektøren. Han minner om fritt sykehusvalg som innebærer at pasienter kan velge spesialist utenfor sitt fylke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...