To svensker tiltalt for bedrageriforsøk mot Eksportkreditt Norge

To svenske menn er tiltalt for grovt bedrageri, for å ha forsøkt å låne 120 millioner svenske kroner fra Eksportkreditt Norge på falskt grunnlag.

I tiltalen som ble lagt fram onsdag, kommer det også fram at mennene er tiltalt for regnskapslovbrudd.

Kredittselskapet mottok søknaden og påbegynte en låneprosedyre, ifølge aktor i saken, Henric Fagher.

- Men etter hvert fant svensk politi ut at det var et svindelforsøk og startet en etterforskning, og innenfor disse rammene tok jeg kontakt med norske Økokrim som underrettet Eksportkreditt om hva som skjedde og låneprosedyren ble avsluttet, sa Fagher til DN i 2017.

Ordknappe

Eksportkreditt Norge tilbyr lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter. De er et statlig selskap, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.

Selskapet er ordknappe om saken, og vil ikke uttale seg mens etterforskningen av saken pågår.

- Det jeg kan si er at vi har ikke noe lån i dag eller har hatt et lån tilknyttet denne saken. Utover det må vi henvise til Ekobrottsmyndigheten, sier kommunikasjonssjef Ellen B. Svaheim i Eksportkreditt Norge til NTB.

Dømt i Trustor-saken

Bedrageriforsøket skal ha funnet sted mellom 2014 og 2015, ifølge Expressen.

En av de tiltalte i saken er en kjent svensk finansmann som ble pågrepet i Frankrike i november i fjor og to uker senere utlevert til Sverige.

Finansmannen var i 1997 innblandet i en av de største økokrimsakene i Sverige, kjent som Trustor-saken. Han ble tiltalt for underslag av om lag 20 millioner svenske kroner, penger som skal ha blitt overført fra investeringsselskapet Trustor til stiftelser i Liechtenstein under hans kontroll. I 2009 ble han dømt til 1,5 års fengsel for grovt underslag.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...