Tre ulver i Osdalsreviret skutt tirsdag

Tre ulver i Osdalsreviret ble felt tirsdag. Dermed er 15 av de 16 ulvene det er åpnet for å felle i Osdals- og Julussarevirene, skutt.

- Vi kan bekrefte at det er skutt tre ulver nå i formiddag i Osdalsreviret, sør i terrenget, sier Sindre Undseth til Nationen. Han er jaktleder for jakten på ulv i Osdalsreviret.

Ni av de 15 ulvene som til nå er skutt i de to revirene i Hedmark etter at ulvejakten innenfor ulvesonen startet 1. januar, tilhører Osdalsflokken. Totalt har regjeringen åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter. I tillegg til ulvene i de to revirene, kan 12 ulver felles utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold og 14 i andre deler av landet.

Ny rettssak

Oslo tingrett besluttet fredag i forrige uke at lisensfellingen ikke vil true overlevelsen til ulvebestanden, og fastslo dermed at ulvejakten kan fortsette. WWF Norge begjærte midlertidig jaktstans og har også saksøkt staten fordi organisasjonen mener ulveforvaltningen strider mot både Grunnloven, naturmangfoldloven og internasjonale avtaler.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier rettssaken trolig kommer opp i løpet av vinteren eller våren. Selv om jakten fikk grønt lys i tingretten forrige uke, vil han ikke spå utfallet av den neste rettsrunden.

- Nå går denne lisensjaktperioden som planlagt. Neste skritt blir rettssaken som regjeringsadvokaten skal føre på vegne av staten. Når beslutningen kommer, vil det ligge føringer for neste jaktsesong, men vi må ta utfallet av saken når avgjørelsen kommer. Jeg holder meg til at en rettssak er en rettssak, og den skal ikke politikere legge seg opp i, sier Helgesen til NTB.

Årlig møte med nemndene

Helgesen møtte tirsdag rovviltnemndene i det som er et årlig møte som ledd i departementets styringsdialog. Her ble hele bredden av spørsmål i rovviltforvaltningen tatt opp, inkludert det betente spørsmålet om ulveforvaltningen.

Rovviltnemndene har de to siste årene tatt til orde for å ta ut langt flere ulver enn det departementet har lagt opp til. I fjor la nemndene opp til å felle 47 ulver, mens Helgesen reduserte kvoten til 15. For denne sesongen ble nemndenes kvote på 50 dyr redusert til 42.

- I fjor fant vi ikke grunnlag for å godta noe i nærheten av et så stort antall, og i årets jaktsesong har vi også redusert kvoten sammenlignet med rovviltnemndene. Men vi har et grunnlag for noe mer felling i år enn i fjor, sier Helgesen.

Uenigheten forrige vinter førte til at rovviltnemndene la ned arbeidet. Dermed ble det heller ikke noe møte med Helgesen i fjor.

- Voldsom språkbruk

På tirsdagens møte gikk Helgesen blant annet gjennom grunnlaget for årets fellingstillatelser. Ifølge statsråden var tonen god, til tross for at det var diskusjoner både om ulvesonen og at departementet ikke fant hjemmel for å felle Slettåsflokken innenfor ulvesonen.

- Jeg hadde noen separate møter med rovviltnemndene i Hedmark og Oppland i fjor, og det var jo relativt spenningsfylt. Men dette var et ryddig og greit møte, sier han.

Naturvernforbundet er blant dem som mener kjennelsen i Oslo tingrett forrige uke vil bidra til å øke konfliktnivået rundt ulveforvaltningen ytterligere. Helgesen innrømmer at temperaturen til tider har vært unødvendig høy.

- Ser man på sosiale medier, er det til tider en voldsom språkbruk i begge leirer, og det er det som oftest blir rapportert og mest interessant å skrive om i mediene. Selv om hovedbildet er at folk er i stand til å holde en dialog og forstå den todelte målsettingen, er det mange som bør være mer forsiktig med hva de skriver og sier. Voldsom språkbruk og trusler øker konfliktnivået og er bare destruktivt, sier Helgesen.

(©NTB)

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) da han 1. desember i fjor presenterte et nytt vedtak for lisensfelling av totalt 42 ulver i vinter. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...