Tror på lokalmat

MER LOKALMAT: Ragnhild Egeland på Lundheim folkehøgskole ser frem til å få mer lokalmat å tilby elevene på GlaMat-linjen. Foto: Anette LarsenKJØP BILDE

Pølser, eplecider, syltetøy, røkt fisk, og eksklusivt kjøtt fra urfe er noen produkter lokalmat-prosjektet i Lund håper å kunne tilby i fremtiden.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2018 kl 14:44

Gjennom Lund Næringsutvikling har det blitt startet opp prosjektet «Matopplever i Lund», et prosjekt som skal arbeide med å legge til rette for at produsenter kan lage lokalmat. Prosjektet er tre-årig. Målet er å dyrke frem minst 10 lønnsomme produsenter.

Allerede har prosjektleder Kjell Andreas Heskestad vært frempå og snakket varmt om mulighetene, samt utfordret folk til å bli med, og han har fått napp hos flere.

For å høre hvilke tanker og ideer aktuelle produsenter sitter inne med, ble det onsdag invitert til et åpent på Lundheim folkehøgskole. Rundt 15 personer møtte opp, og de ble ønsket velkommen av Ragnhild Egeland, linjeleder på Gla'Mat-linjen som prosjektet har planer om å samarbeide med.

- Jeg er så utrolig glad i denne prosjektgruppen, for når jeg lager mat med elevene synes jeg det er trist å ikke kunne si at produkter er fra Lund. Jeg er glad for at dere viser interesse for å være med å utvikle lokale produkter, sa Egeland til de fremmøtte.

Urfe

Etter en kjapp smaksprøve av fingermat laget av elevene, bar det videre til skolens auditorium. Her ble det anledning til å presentere sine tanker og ideer om lokalmat.
- På gården har vi en gammel rase som heter urfe, og det finnes ikke så mange av dem i Norge. Vår plan er først å øke bestanden, for så å bruke dyrene i kjøttproduksjon, fortalte Hans Arne Haugland fra Hovsherad.

Han forklarte at dyrene går på beite hvor de spiser ville urter og annet godt fra naturen.

- Det gjør at kjøttet blir spesielt godt og det gir en tvist i smaken. Det tror vi kan bli spennende å tilby, la han til.

En annen som hadde møtt opp var Vidar Birkeland. Han bor på Sira, men driver med aure-oppdrett i Lundevatnet. Pr. i dag sendes fisken etter slakt av sted til blant annet Oslo for videre foredling. Han skulle ønske det var et lokalt tilbud.

- Jeg blir veldig glad hvis noen for eksempel har lyst til å røke eller tørke fisken her lokalt i Lund. Da kunne fisken blitt solgt som et lokalt produkt, trakk han frem.

LUND-ØL?: Noen av produsentene fortalte om sine tanker i forhold til å bruke frukttrær og bær på gårdene sine, for å lage syltetøy og cider. Kjell Andreas Heskestad fortalte at det er planer om blant annet geitekjøtt og eggproduksjon, hos produsenter som ikke hadde anledning til å møte. En bonde i Hovsherad skal i tillegg plante flere tusen frukttrær på gården.

Både Heskestad og Anders Mydland, som også er i prosjektgruppen, er glade for at tankene og ideene rundt lokalmaten er variert, og ikke begrenset til eksempelvis bare kjøttprodukter.

- Nå har vi jo nesten alt vi trenger til et måltid, men jeg har veldig lyst på ost og lokalproduserte grønnsaker, påpekte Mydland, som heller ikke la skjul på mulighetene for øl-produksjon.

- Hva med Lund-Øl som navn? Det hadde jo passet godt, foreslo Øyvind Steinnes, som tenker å satse på kalvekjøtt.

Unikt

I løpet av møtet fikk produsentene i tillegg informasjon om «GEOfood», som er det offisielle merket for mat produsert i en europeisk UNESCO Global Geopark.
- Produkter med merket har en unik naturarv og kulturarv ved at det er laget i Geoparken. Det er dyrket i jord som er unikt for dette området, fortalte Cathrine Johannessen Skogen hos Magma Geopark, og de fremmøtte virket positive til ordningen.

Kjell Andreas Heskestad var glad for oppmøte og at prosjektet allerede er så godt i gang. Han håper likevel flere detter inn, og han har tro på at de skal få det til.

- Når vi arbeider i lag og står sammen har jeg tro på at vi skal klare det. Vi har et bredt spekter av produkter, og det har jeg tro på, la han til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...