Tusk langer ut mot «lunefull» Trump

EU-president Donald Tusk går hardt ut mot navnebroren Donald Trump og den amerikanske presidentens «lunefulle selvsikkerhet».

- Med slike venner, hvem trenger vel fiender, sier Tusk, som sammen med de andre EU-lederne er samlet til toppmøte i Sofia i Bulgaria.

- Foruten tradisjonelle politiske utfordringer, som Kinas framvekst og Russlands aggressive holdning, står vi i dag overfor et nytt fenomen: Den lunefulle selvsikkerheten til den amerikanske administrasjonen, sier Tusk.

EU-landen bør imidlertid være takknemlige overfor Trump, fortsetter han.

- Takket være ham, har vi ikke lenger noen illusjoner, sier Tusk.

Beskytte båndene

- Til tross for dagens stemning må Europa gjøre alt i sin makt for å beskytte de transatlantiske båndene, understreker Tusk.

EU har tatt kraftig avstand fra Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og åpne amerikansk ambassade i byen, og det er også ventet at toppmøtet i Sofia vil understreke viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, en avtale USA nylig trakk seg fra.

Europeisk front

- Det trengs en felles europeisk front for å beskytte avtalen, sier Tusk.

Han viser til at europeiske selskaper som har virksomhet i Iran, eller som driver handel med landet, nå risikerer amerikanske straffetiltak.

EU har fått et midlertidig unntak fra Trumps beslutning om å innføre høy toll på stål og aluminium, og forhandlinger om en avtale pågår.

- Det er helt absurd å hevde at EU kan utgjøre en trussel mot USA, sier Tusk, med henvisning til at Trump pekte på USAs nasjonale sikkerhet da han innførte tollen.

(©NTB)EU-president Donald Tusk langer ut mot USAs president Donald Trump og kaller ham lunefull. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...