Tyrkia beskylder Macron for usannheter 

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu går rett i strupen på Frankrikes president. 

- Mange av våre europeiske venner foretrekker dessverre populisme, sa Cavusoglu syrlig da han møtte pressen i Ankara sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag ettermiddag.

Uttalelsen var ikke rettet mot NATO-sjefen, men mot Frankrikes president Emmanuel Macron. Bakteppet er påstander om Tyrkia som Macron kom med i et intervju med fransk TV i helgen.

Upassende for en president, lyder dommen fra Cavusoglu, som ber Macron om å «bli mer seriøs».

Avviser splittelse

I intervjuet sa Macron blant annet at det amerikansk-britisk-franske luftangrepet mot Syria natt til lørdag hadde sådd splid mellom Tyrkia og Russland.

Ikke riktig, fastslår Cavusoglu.

- Vi har et sterkt forhold til Russland, sier han.

- Vi kan nok ha våre uenigheter, men forholdet vårt til Russland er ikke så svakt at den franske presidenten kan få det til å revne.

Cavusoglu understreker likevel at forholdet til Russland ikke er noe alternativ til NATO.

Krangel om toppmøte

Macron sa også at han hadde hatt planer å reise til Tyrkia for å møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Russlands president Vladimir Putin og Irans president Hassan Rouhani, men at det antatte angrepet med kjemiske våpen i byen Douma i Syria hadde satt en stopper for disse planene.

Ifølge Cavusoglu er heller ikke dette sant. Han viser til at det nevnte toppmøtet fant sted den 4. april, det vil si flere dager før det antatte angrepet i Douma. Han forteller videre at Putin var åpen for å la Macron bli med, men at Rouhani sa nei og foreslo at de tre kunne møte Macron senere i stedet.

- Jeg må fortelle sannheten. Det burde ikke være nødvendig for oss å forklare alt dette, men når presidenten ikke forteller sannheten, må vi gjøre det.

Økende spenning

Spenningen mellom Tyrkia og andre allierte i NATO har vært økende de siste årene, spesielt etter kuppforsøket mot Erdogan sommeren 2016.

I kjølvannet av kuppforsøket har Erdogan gjort store utrenskninger, noe som har ført til alvorlig bekymring i vestlige land for en utvikling i autoritær retning i Tyrkia. Samtidig har Tyrkia knyttet stadig tettere bånd til russerne.

Stoltenberg understreker likevel den store strategiske betydningen Tyrkia har for alliansen.

- Tyrkia er en høyt verdsatt NATO-alliert, og Tyrkia bidrar på mange forskjellige måter til vår felles sikkerhet. Bare den geografiske plasseringen gjør Tyrkia viktig, nær uroen og volden i Syria og Irak, sa han på pressekonferansen sammen med Cavusoglu.

Mandagens besøk var Stoltenbergs sjuende siden han overtok som generalsekretær i NATO i 2014.

(©NTB)

Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde i helgen et intervju med fransk TV som har provosert Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...