USA og Israel trekker seg fra UNESCO

USA og Israel trekker seg fra UNESCO og begrunner utmeldingen med at organisasjonen er antiisraelsk og trenger omfattende reformer.

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, og har blant annet ansvar for verdensarvlisten.

Utenriksdepartementet i Washington varslet torsdag at USA trekker seg fra organisasjonen. Noen timer senere opplyste Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de gjør det samme.

- I dag er en ny dag i FN, hvor det er en pris å betale for diskriminering av Israel, sier den israelske FN-ambassadøren Danny Danon.

I den amerikanske begrunnelsen for utmeldelsen blir UNESCO anklaget for å være partisk og antiisraelsk. I stedet for å være medlem, ønsker USA nå status som permanent observatør.

Reagerer sterkt

USAs beslutning skyldes trolig at president Donald Trump vil vise at han støtter Israel, mener François Heisbourg ved den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies.

Han knytter også utmeldelsen til Trumps «USA først»-politikk.

- UNESCO er en forholdsvis liten organisasjon, den dreier seg ikke om viktige interesser. Og UNESCO har gått mye lengre enn andre FN-organisasjoner i å anerkjenne de palestinske myndighetene, sier han.

UNESCOs leder Irina Bokova reagerer sterkt på USAs utmelding og sier den er et tap for FN-familien og for det flernasjonale samarbeidet.

- Jeg ønsker å uttrykke en dyp beklagelse over at USA har besluttet å trekke seg fra UNESCO, sier hun.

Hun mener at USA og UNESCO trenger hverandre mer enn noensinne som følge av økende ekstremisme og terror, noe som skaper behov for langsiktige løsninger for å skape fred og sikkerhet.

- Tragisk

Boko forsvarer også UNESCOs rykte og viser til at organisasjonen kjemper for å spre kunnskap om jødeutryddelsen under annen verdenskrig og at den utdanner lærere til å bekjempe antisemittisme.

Generalsekretær Mats Djurberg ved svenske UNESCO beskriver USAs utmeldelse som tragisk.

- Et sterkt USA trengs i det multilaterale systemet. Vi ser at UNESCOs mandat er viktigere enn noensinne. Vi trenger et USA som står opp for pressen, ytringsfriheten, vitenskap, utdanning og mot ekstremisme, mange av de spørsmålene som er aktuelle i dag, sier Djurberg til nyhetsbyrået TT.

Palestina ble medlem

USA har meldt seg ut av UNESCO en gang før, i 1984. Men i 2002 besluttet daværende president George W. Bush å melde landet inn igjen.

I 2011 sluttet USA å gi penger til UNESCO etter at organisasjonen lot Palestina bli medlem. I dag skylder USA 550 millioner dollar i kontingent.

Det amerikanske utenriksdepartementet har likevel beholdt et kontor ved UNESCOs hovedkvarter i Paris, samtidig som USA har forsøkt å påvirke organisasjonens politikk fra innsiden.

Trumps regjering har jobbet med å forberede utmeldelsen i flere måneder, og det var ventet at USA ville trekke seg før årsskiftet. Torsdag ble det opplyst at utmeldelsen trer i kraft 31. desember.

UNESCO er aller mest kjent for å ha ansvar for verdensarvlisten, men blant de viktigste ansvarsområdene er også jenters rett til utdanning i fattige land og pressefrihet.

(©NTB)

Regjeringen til president Donald Trump har besluttet å melde USA ut av UNESCO. Foto: AP/NTB scanpix

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er godt fornøyd med at USA melder seg ut av UNESCO. Israel vil gjøre det samme. Foto: AP/NTB scanpix

UNESCOs logo pryder organisasjonens hovedkvarter i Paris. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...