Varmer opp til julebordene

KOKKEKLAR PÅ UTSIKTEN: Fredrik Hæstad ved Bølgen & Moi Hotell Utsikten varmer opp til storinnrykk av julebordgjester. Foto: Tor Magne GausdalKJØP BILDE

Restauranter og hoteller i distriktet opplever svinaktig god pågang av julebordgjester.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2018 kl 16:07

- Vi kommer nok opp på samme antall julebordgjester i år som i fjor, sier daglig leder Odd Alsvik ved The Bølgen & Moi Hotell Utsikten.

Han har sittet ved roret som sjef siden april. I år opplever Utsikten at færre større firmaer velger å dra til Kvinesdal på julebord med de ansatte, mens stadig flere vennegjenger reiser på tur og koser seg med julebuffé.

Fylles fort opp

Alsvik har merket at en del selskaper har skrudd krana litt igjen, mens andre fortsetter med gode gamle julebordtradisjoner og kjører full pakke. Nye skattefradragsregler gjør at det ikke er like enkelt å få avskrevet barbonger, og dermed er enkelte mer avholdne med å dele ut bonger til de ansatte.

- Vi har fortsatt ledig kapasitet, men bare i dag har jeg mottatt tre forespørsler om julebord. Jeg er langt fra bekymret. Det fylles fort opp, men vi vil gjerne ha enda flere gjester, legger hotellsjefen til. Han synes det virker som at en del selskaper og private er sent ute i år.

Levende musikk

En del større firmaer har i år valgt Color Line og Danmark som julebord-destinasjon ettersom ferjeselskapet har kommet med svært gunstige tilbud. Dette kan ha påvirket bookingen hos Utsikten.

Julebord på Utsikten innebærer julebuffeé, levende musikk med orkester og dans for julebordgjestene.

- Buffé er det de aller fleste ønsker når de skal på julebord, og her har vi 150 ulike retter og mye lokale gode matvarer, og merkenavnet Bølgen & Moi gir oss mange muligheter, mener den ferske hotelldirektøren.

NÅ LØSNER DET: Også på Sirdal Høyfjellshotell venter de innrykk av julegjester.

- Vi har tidligere opplevd noen trange år, men nå løsner det virkelig og det ser lyst ut, opplyser daglig leder Eirik Petersen i Sirdal som pusser opp og utvider bar og restaurant. Fortsatt har de noe ledig, og gjestene kommer fra Sørlandet, Rogaland og lokalt.

Restauranten kan romme 200 gjester, men med 65 rom er det begrenset hvor store tilreisende firmaer de kan ta i mot.

- I de drøye tre årene jeg har vært her i Sirdal, så er det først i år at vi har hatt henvendelser fra oljeselskaper. Det er utrolig kjekt. Det betyr at det har løsnet litt, selv om jeg ikke vil kalle det noe bonanza, ler han.

Lokalt og godt

Petersen anslår at omlag 700 gjester vil komme for å spise julebuffé hos dem i år. Det er stort sett firmaer som velger å legge turen med de ansatte til Sirdal med overnatting. Selv om det ikke er kommet snø og skiene ikke kan tas i bruk ennå, er det null problem.

- Her er vanvittig fine turer man kan ta, og etterpå kan man slappe av i bassenget og saunaen før julematen serveres, frister Petersen.

Også han forteller stolt at de har valgt en delvis lokal linje i maten med pinnekjøtt, spekemat og ribbe, og hvor kvalitet står helt sentralt.

KLAR ØKNING: Maritim Fjordhotell i Flekkefjord har en god stigning i julebordbestillinger sammenlignet med i fjor.

- I de større byene generelt er dette med julebord blitt noe mindre populært, mens her i distriktet opplever vi en klar økning. Det dreier seg om reisende og firmaer fra området fra Stavanger til Mandal, og vi har klar økning også i booking av rom, forteller daglig leder Håkon Andersen som også styrer Farsund Fjordhotell og Hovden Resort.

VELDIG FORNØYD: - Jeg tror alle bedrifter er blitt påvirket av oljekrisen, og for oss betydde det stort fall innen kurs og konferanser. Nå merker vi at markedet tar seg opp igjen, og vårt gode salgsteam gjør det bra, På Maritim er det også tradisjonell julebuffé med varme og kalde retter, samt dessert og kaffe gjestene vil ha. Hittil er det bestilt julebord til 1500 gjester.

Foruten julebord, satser Maritim også på underholdning: Jorun Rødland og Joe Rusi skal servere julerelatert musikk 16. november. Også andre underholdere er hyret inn i julebordsmånedene.

- Vi er veldig fornøyde, avrunder Andersen, som har styrt det lokale hotellet i drøye to år.

Juleforestilling

Ved det unike Sogndalstrand Kulturhotell, er julebordtiden helt spesiell med tradisjoner.

- Det er helt fantastisk og veldig etterspurt med julebord hos oss, og hvert år har vi flere kvelder i uken juleforestilling med Tønes og Ingvar, opplyser eier Eli Laupstads Omdal som er stolt av kortreist-kulturen de serverer.

Allerede nå er det satt opp to ekstra forestillinger med de to Tønes (Frank Tønnessen) og Ingvar Hovland, og i alt 17 kvelder skal de gi julematen et humoristisk dryss.

- Vi ble utsolgt på et blunk, så derfor ble det et par ekstra julebordkvelder. Nå har vi bittelitt ledig, forklarer Omdal. Deres gjester kommer fra Bergen i vest til Kristiansand i sørøst.

Hjemmelaget og kortreistkultur

- Vi har nok ant en viss nøkternhet hos firmaer, men de etterspør hygge, konstaterer eieren. Hotellet serverer julematen fra fat fordi vi mener at det gir best kvalitet når maten er helt nylaget, og det hjemmelagde dessertbordet med kaffe småkaker står klart til gjestene etterpå. Kjøttet får vi fra tidligere Moi Kjøtt med topp kvalitet, og vi har også dyktige kokker, sier hotellsjefen tilfreds.

- Gaten vår blir nydelig pyntet med julenek, fakler og lys, og vi får en koselig julestemning. Vi gleder oss virkelig til storinnrykk, sier Omdal som kan ta imot omlag 55-60 gjester hver kveld, og disponerer 30 hotellrom. Hittil har 1200 gjester bestilt juleforestilling og julebord i Sokndal.

Tilbake til normalen

Ved Grand Hotell i Flekkefjord, er de også fullbooket flere av dagene før jul, men har litt ledig kapasitet enkelte dager.

- Mange dager er helt utsolgt, bekrefter Sigurd Bruhjell, som er daglig leder.

Deres gjester er blanda drops av lokale firmaer, utenbys selskaper som gjester Flekkefjord og vennegjenger som vil på julebord. Vi har mange stam-julebordgjester som kommer tilbake år etter år.

- For et par år siden skulle liksom alle spare. I år er vi tilbake til normalen, og julebordsalget har gått veldig greit. 14. november går startskuddet, og avsluttes omlag 21. desember.

Bruhjell har også bestillinger til etter nyttår når enkelte selskaper av ulike grunner har valgt å utsette julebordet.

- Hos oss er det buffé med tradisjonell julemat, og i tillegg har vi dagens rett, a la carte og juletallerken, sier Grand-sjefen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...