Wara tillater bevæpnet politi i Oslo for å begrense terrorangrep

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) tillater midlertidig bevæpning i Oslo for å forebygge og forebygge skadene ved eventuelle terrorangrep.

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) tillater midlertidig bevæpning i Oslo for å forebygge og forebygge skadene ved eventuelle terrorangrep.

Samtidig varsler han at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med et lovforslag om permanent bevæpning av politiet «så snart det lar seg gjøre».

Wara fikk tverrpolitisk støtte for å tillate midlertidig bevæpning etter redegjørelsen i Stortinget torsdag kveld, men tiltaket ble også møtt med en viss skepsis og uro fra blant andre KrF, SV og Senterpartiet.

Ingen konkret trussel

Wara understreket at den midlertidige bevæpningen ikke er et tiltak mot gjengene som herjer i deler av hovedstaden og som det har vært stor oppmerksomhet rundt de siste dagene. Det er heller ikke en konkret terrortrussel som ligger bak Politidirektoratets anmodning.

Wara viste i redegjørelsen til flere terroranslag i europeiske byer de siste årene. Han pekte på at bevæpnet politi har begrenset skadeomfanget og stanset pågående angrep, blant annet under terrorhendelsen i London i fjor sommer.

Symbolbygg og folk

Justisministeren viste til den gjeldende trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som peker ut en del områder i sentrale deler av Oslo sentrum som det er særlig viktig å beskytte.

- Disse
områdene kjennetegnes ved at de har stor tetthet av symbolbygg, viktige
samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur, samt alminnelige tilgjengelige
områder med tett ansamling av mennesker og begrensede fluktmuligheter, sa Wara.
For en drøy uke siden rettet Riksrevisjonen krass kritikk mot regjeringens manglende terrorsikring av spesielt utsatte bygninger i Oslo. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har innkalt både statsminister Erna Solberg (H), Wara og hans forgjengere i justisministerstolen til høring på Stortinget om terrorsikring mot slutten av august.

Ukjent antall

Den midlertidige bevæpningen skal i første omgang gjelde for tre måneder, opplyste Wara, som ikke tallfestet hvor mange patruljer det kan være aktuelt å utstyre med våpen.

- Det vil være politimesteren i Oslo som bestemmer antall patruljer som skal være bevæpnet, basert på trusselbildet og andre relevante kilder som tilgjengelig etterretningsinformasjon og risiko- og sårbarhetsanalyser, sier Wara.

Punktbevæpning

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa at han ikke er glad for justisministerens tiltak, men at han støtter det ut fra at Politidirektoratet har bedt om midlertidig bevæpning.

For bare en uke siden slo stortingsflertallet fast at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet og med framskutt lagring av våpen i bilene som i dag. Samtidig ble det åpnet for såkalt punktbevæpning, altså knyttet opp mot helt spesielle objekter.

- Hva er nytt fra en uke tilbake som nå gjør det nødvendig å utvide dette til ikke bare objekter, men også områder, spurte Ropstad - uten å få svar.

Ønsker permanent

Petter Eide (SV) frykter at vi ser starten på en snikinnføring av permanent bevæpning av politiet i Oslo, og understreket at det i så fall vil være mot stortingsflertallets vilje. Han spurte også hvordan Wara har tenkt å komme seg ut av midlertidigheten.

- Det blir ikke enkelt for justisministeren å komme tilbake til Stortinget om tre måneder eller senere og si at den aktuelle situasjonen har opphørt, sa Eide.

Wara opplyste da at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om kort tid med et forslag til lovendring som tillater permanent bevæpning - eller «situasjoner av tidsubegrenset karakter» - som han formulerte det.

(©NTB)

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tillater midlertidig bevæpning av politiet i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...